Cheia succesului NASAMS este parteneriatul, iar rachetele multirol îi oferă sistemului un avantaj greu de egalat

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
NASAMS, photo source: @Raytheon
NASAMS, photo source: @Raytheon

Sistemul produs de Raytheon și Kongsberg își demonstrează performanța atât în teste, cât și pe câmpul de operațiuni.

În 2022, demonstrația Trident Elding a arătat că National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS – Sistemul Național Avansat de Apărare Anti-rachetă Sol-Aer) – dezvoltat de Raytheon, o divizie RTX, și compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace – poate acționa cu interceptori diferiți asupra mai multor tipuri de ținte.

Această demonstrație a validat două caracteristici majore ale NASAMS: flexibilitatea – mai exact abilitatea de a lansa mai multe tipuri de rachete – și parteneriatul de peste 30 de ani care a făcut din NASAMS cel mai căutat sistem de apărare anti-aeriană din lume.

 

NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System)

 

*    Sistem de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune dezvoltat în colaborare de Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace 

*     A devenit operațional în 1994 și a fost integrat pentru prima dată de Forțele Aeriene Regale Norvegiene

*     Are la activ peste 300 de simulări de tragere și utilizări pe câmpul de operațiuni

*     Este operațional în zona capitalei Statelor Unite ale Americii, în Norvegia, Finlanda, Spania, Țările de Jos, Oman, Lituania, Indonezia, Australia, Qatar, Ungaria, Ucraina și încă o țară

*     Folosește radarul Sentinel de la Raytheon și rachetele AIM-9X Sidewinder, AMRAAM și AMRAAM-ER

 

Compatibilitatea NASAMS cu interceptori de mai multe tipuri, precum și arhitectura sa flexibilă hardware și software permit sistemului să se adapteze constant celor mai noi amenințări din spațiul aerian suveran.

”Ai mai multe avantaje dacă ai un sistem cu mai multe tipuri de rachete”, subliniază Michael Sadlowski, Associate Director of Requirements and Capabilities la Raytheon. ”Rachetele AMRAAM și AIM-9X pe care le avem pot fi întrebuințate atât de o aeronavă, cât și de sistemul NASAMS fără să fie nevoie de schimbarea niciunui software. Pot fi chiar mutate de pe o platformă pe cealaltă în aceeași zi.”

Sistemul constă în Sentinel, radarul multifuncțional produs de Raytheon care detectează, urmărește și identifică țintele, un centru de comandă și control, precum și un lansator construit de Kongsberg care poate lansa trei tipuri de efectori fabricați de Raytheon: rachetele AIM-9X SIDEWINDER, AMRAAM și AMRAAM-ER.

2. NASAMS, ph... (raytheon_nasams_2_69140100.jpg)

NASAMS, photo source: @Raytheon

O parte esențială a succesului acestui sistem a fost integrarea acestor părți componente, a spus Joe DeAntona, Vicepreședinte Requirements & Capabilities în cadrul departamentului Land & Air Defense Systems.

”Mai demult, aveam un singur sistem și o arhitectură închisă”, a mai spus el. ”De atunci, am fost într-un proces continuu de dezvoltare, coordonat de Raytheon, în urma căruia a rezultat o soluție de apărare antiaeriană complet integrată.”

Parteneriatul dintre Raytheon și Kongsberg este benefic din mai multe perspective: sistemele de radare ale Raytheon vin cu o expertiză tehnică demonstrată, în vreme ce rețelele și sistemele de comandă și control produse de Kongsberg oferă capabilități extrem de flexibile. Și fiecare companie aduce cu sine o perspectivă distinctă asupra business-ului, a menționat Kjetil Reiten Myhra, Vicepreședinte Executiv Sisteme de Apărare la Kongsberg Defence & Aerospace.

”Raytheon aduce NASAMS capabilități extraordinare de apărare antiaeriană și experiență în construcția de senzori”, a mai spus Myhra. ”Împreună, suntem mai inteligenți și mai rapizi, depășindu-ne astfel limitele.” Rezultatul, a adăugat el, ”salvează vieți în fiecare zi.”

De la exercițiul Trident Elding, NASAMS și-a dovedit performanța chiar pe câmpul de operațiuni. Sistemul apără spațiul ucrainian încă de la începutul invaziei rusești și se comportă foarte bine, a spus DeAntona.

”Chiar a făcut diferența”, a adăugat el. ”Nu există compliment mai bun pentru capabilitățile unui sistem decât acela de a fi folosit pentru scopul pentru care a fost creat.”

Cu abilitățile sale operaționale și având cele trei variante de rachete și arhitectura software colaborativă, alături de cererea comunității internaționale, NASAMS rămâne prima alegere când vine vorba de nevoile de apărare ale statelor lumii.

”Sistemul evoluează o dată cu amenințările”, a spus Sadlowski. ”Această flexibilitate nu numai că îmbunătățește capabilitățile NASAMS, ci îi și conferă clientului un avantaj logistic, operațional și financiar.”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel