Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?

Virgil Popovici |
Data publicării:
Charles de Gaulle, sursă foto: History101.com
Charles de Gaulle, sursă foto: History101.com

Algeria era macinata de trei ani de război. În acest context a avut loc pe 13 mai 1958 o revoltă în Alger, capitala coloniei franceze, contra formării guvernului lui Pierre Pflimlin și în susținerea generalului Charles de Gaulle. 

Astfel o juntă militară a fost formată de ofițeri superiori ai armatei franceze conduși de generalul Raoul Salan, aceștia fiind nemulțumiți de politica liberală promisă de noul prim ministru Pflimflin și cerând formarea unui guvern condus de de Gaulle, singura persoană din politica franceză considerată de ei ca fiind capabilă să câștige războiul, amintește site-ul de profil L'Histoire. Concomitent au avut loc manifestații în susținerea comitetului militar condus de Salan și proteste împotriva acestuia la Paris, la care participau tineri, veterani de război și coloniști repatriați din Algeria, numiți Pieds-Noirs.

Conflictul între guvernul central constituțional de la Paris și cel militar al răzvrătiților din Alger s-a complicat odată cu intrarea în scenă a însuși generalului de Gaulle, care la data de 15 mai a declarat la radio că era dispus să preia conducerea țării pentru a pune capăt crizei. Se creea în așa fel un conflict între trei tabere posedând atribute diferite; cea constituțională condusă de Pierre Pflimlin și președintele René Coty, cea militară a rebelilor din Alger și respectiv cea golistă care avea autoritatea morală dobândită de de Gaulle în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

În ciuda negocierilor trilaterale rebelii au invadat Corsica, trimițând parașutiști pentru a lua controlul insulei. "Opération Corse" așa cum a fost numită operațiunea nu a presupus victime umane, dar a reușit să neliniștească guvernul central îndeajuns de mult pentru a-l face să demisioneze și să îl convingă pe președintele Coty să îl numească pe de Gaulle prim ministru. Acesta a acceptat numirea cu condiția rescrierii Constituției și a acordării unor puteri excepționale poziției de prim ministru pe o perioadă de șase luni. Comitetul militar al rebelilor a fost desființat la scurtă vreme după instalarea guvernului golist și în a doua jumătate a anului 1958 a Cincea Republică franceză a fost creată odată cu adoptarea unei noi constituții.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel