Challenger 2 luptă intens în teritoriul Rusiei (Video): Cum folosesc ucrainenii celebrele tancuri britanice pe linia frontului rusesc

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri de producție britanică de tip Challenger 2, aflate în dotarea Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Tancuri de producție britanică de tip Challenger 2, aflate în dotarea Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

O ofensivă ucraineană este în curs de desfășurare în regiunea Kursk. Atacul i-a luat prin surprindere pe ruși și le-a provocat deja numeroase pierderi. Tot mai multe dovezi sugerează că ucrainenii au desfășurat forțe semnificative, inclusiv brigăzi de elită și bine echipate. Printre arsenalul acestor unități se află, printre altele, echipamente blindate occidentale. Publicaţia ucraineană UNITED24 a realizat recent un scurt reportaj cu militarii Brigăzii 82 de Asalt din Ucraina care a folosit tancul Challenger 2, subliniind rezistența și eficiența acestuia în respingerea atacurilor inamice și sprijinirea acțiunilor ofensive în timpul operației militare Kursk.

Ucrainenii din Brigada 82 de Asalt care luptă în regiunea Kursk folosesc unul dintre cele mai bine blindate tancuri din lume. Iată cum se comportă pe linia frontului tancurile Challenger 2, considerate indestructibile până de curând.

În regiunea Kursk, ucrainenii utilizează tancuri Challenger 2 furnizate de Regatul Unit. Acestea sunt tancuri puternic blindate și precise, care, în ciuda unor probleme, reprezintă o amenințare semnificativă pentru ruși. Rușii au distrus două tancuri din cel puțin 14 pe care le-a primit Ucraina.

În materialul video de mai jos, produs de United24, acum câteva săptămâni, judecând după stratul de zăpadă prezent pe front, militarii ucraineni își laudă foarte mult tancul Challenger 2.

Youtube video image

Ei susțin că, chiar și la o distanță de trei mile, sistemul electronic asigură lovirea țintei, iar blindajul frontal al turelei a rezistat chiar și unei lovituri de la o rachetă ghidată antitanc lansată de un elicopter de atac. În esență, singurul dezavantaj este mobilitatea mai redusă comparativ cu vehiculele mai ușoare.

Tancul Challenger 2 a fost dezvoltat ca o modificare avansată a predecesorului său, Challenger 1. Caracteristica sa distinctivă este utilizarea blindajului avansat Chobham/Dorchester de generația a doua.

Datorită acestei tehnologii a blindajului, tancul obține o protecție semnificativă și oferă o rezistență ridicată. Rezultatul este o construcție care cântărește peste 66 de tone, inclusiv kitul de blindaj suplimentar. O caracteristică definitorie a modelului Challenger 2 este tunul său foarte precis L30A1 de calibru 120 mm.

Challenger 2 este echipat cu un tun puternic de 120 mm, permițând forțelor ucrainene să atace eficient blindatele inamice și pozițiile fortificate. Designul robust al tancului și motorul puternic îi permit să se deplaseze pe terenuri dificile, permițând repoziționarea rapidă pe câmpul de luptă.

Războiul din Ucraina a devenit un război al inovației, fiecare nouă tehnologie fiind contracarată de o alta. Challenger 2, un tanc proiectat la sfârșitul anilor 1990, nu este perfect adaptat pentru războiul modern, astfel încât militarii ucraineni au trebuit să-i facă unele ajustări. În prezent, cea mai eficientă soluție sunt sistemele de război electronic. Echipajul spune că se simte bine protejat în interiorul tancului.

Din experiența lor, blindajul său poate rezista loviturilor a cel puțin cinci drone FPV și, chiar dacă unele componente sunt avariate, au suficient timp pentru a se evacua în siguranță.

Caracteristici precum sistemele de termoviziune și de avertizare cu laser îmbunătățesc nivelul de observare a situației, permițând echipajelor să detecteze amenințările și să atace țintele mai eficient, chiar și în condiții de vizibilitate redusă. Forțele ucrainene își adaptează tacticile pentru a încorpora punctele forte ale Challenger 2, folosindu-l în operațiuni cu arme combinate alături de infanterie și sprijin aerian, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, cum ar fi superioritatea aeriană limitată.

,,La 6 august 2024, când ne-am îndreptat spre Kursk și am trecut granița, am ajuns la poziția noastră desemnată. Elicopterele inamice au început să zboare deasupra noastră. Ne-au reperat, dar ne-au lăsat să trecem. Ne-am asigurat un punct de sprijin și ne-am început treaba. Mai târziu, două elicoptere s-au întors și au deschis focul asupra noastră. Un proiectil a lovit turela, dar nu a penetrat-o. Tancul a rezistat'', spune unul dintre militarii ucraineni pentru UNITED24.

În plus față de respingerea atacurilor, aceste tancuri oferă acoperire infanteriei ucrainene în timpul operațiunilor ofensive din regiunea Kursk. Rager, un comandant de companie în vârstă de 22 de ani, își amintește de primele zile ale operațiunii. ,,Eu personal mi-am condus unitatea la începutul operațiunii Kursk. Compania mea a distrus două elicoptere Alligator, unul cu o mitralieră Browning și celălalt cu un sistem portabil de apărare antiaeriană cu echipaj de producție occidentală. În acel moment, unitatea mea a capturat aproape 20 de militari ruși și a distrus mai mult de patru piese de echipament''.

Prezența tancurilor occidentale avansate servește drept factor de descurajare psihologică împotriva forțelor inamice, demonstrând angajamentul Ucrainei de a-și moderniza capacitățile militare.

Personalul ucrainean a fost instruit cu privire la operarea și întreținerea acestor tancuri, asigurându-se că își poate maximiza eficiența în scenariile de luptă. În general, integrarea tancurilor Challenger 2 în operațiunile ucrainene exemplifică adaptabilitatea și reziliența acestora, permițându-le să valorifice tehnologia occidentală pentru a-și spori eficacitatea în luptă pe linia frontului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel