Challenger 3 reprezintă o evoluție semnificativă pentru capabilitățile Armatei britanice. Cu toate acestea, la fel ca multe alte inițiative militare britanice moderne, producția acestor tancuri este limitată masiv, costisitoare și probabil sortită eșecului. Cel puțin aceasta este concluzia expertului militar Brandon J. Weichert, într-un text semnat în publicația americană National Interest.
Challenger 3: Cel mai bun tanc construit vreodată sau un proiect care nu va fi niciodată finalizat?
Una dintre primele imagini oficiale cu primul prototip al Challenger 3. Sursa Foto: Compania RBSL.
Sursa citată precizează că dotările impresionante ale Challenger 3 ignoră faptul că Armata britanică nu poate produce acest tanc în mod fiabil, la timp, sau în numărul necesar pentru a înlocui versiunea anterioară. Comanda inițială de 227 de tancuri a fost deja redusă la aproximativ 148.
„Și nu există nicio garanție că industria din Marea Britanie va reuși măcar să atingă chiar și acest număr cu mult redus. Asta în timp ce tot mai mulți ofițeri ai Armatei britanice avertizează că 148 de tancuri nu sunt suficiente pentru modul în care guvernul britanic anticipează că se vor desfășura conflictele moderne”, scriu experții americani.
Mai mult, americanii sunt de părere că Marea Britanie a ales greșit în a investi sume colosale în programul Challenger 3, în timp ce războaiele viitorului arată importanța sistemelor fără echipaj uman.
„Din păcate, Marea Britanie a ales greșit”, concluzionează expertul american.
Amintim că încă din anii 2000, Ministerul Apărării de la Londra a recunoscut nevoia de a prelungi durata de viață a Challenger 2 printr-un program numit Capability Sustainment Programme (CSP). Decidenții britanici plănuiseră ca modernizările să fie finalizate până în 2020. Însă finanțarea nu a mai continuat. În cele din urmă britanicii au decis prelungirea duratei de viață a tancurilor Challenger 2 până în 2035.
Situația s-a îmbunătățit după ce BAE Systems și Rheinmetall au prezentat prototipuri concurente în perioada 2018–2019. Programul a fost simplificat în 2019, când cele două proiecte au fost fuzionate. Propunerea superioară a Rheinmetall a devenit baza deciziei de a nu moderniza Challenger 2, ci de a-l înlocui complet. Până în 2021, britanicii au acordat parteneriatului RBSL un contract de aproximativ 1 miliard de dolari, cu un cost total estimat pe durata de viață de circa 2,6 miliarde dolari.
Câteva date despre viitorul tanc Challenger 3
Challenger 3 / Foto: Rheinmetall
Challenger 3 va fi echipat în continuare cu sistemul de protecție activă Trophy de la Rafael Advanced Defense Systems, conceput pentru protecția împotriva proiectilelor și rachetelor, după ce Marea Britanie a testat sistemul la sfârșitul anului 2022.
Echipat cu o nou sistem de comandă, Challenger 3 oferă interoperabilitate cu alte vehicule de luptă și suportă opțiunea de integrare multidomeniu pentru schimbul de date. Designul său include o nouă structură a turelei și un blindaj avansat, oferind o protecție superioară.
De asemenea, tancul dispune de un sistem de avertizare cu laser și de un sistem de protecție activă pentru a identifica și neutraliza amenințările care se apropie de el.
Armamentul tancului include tunul cu țeavă lisă de 120 mm L55A1 de la Rheinmetall, proiectat să tragă proiectile avansate. Acest tun sporește puterea de foc și precizia tancului, aliniindu-l la nivelul tancurilor aflate în dotarea altor state membre NATO.
Este de așteptat ca tancul Challenger 3 să atingă capacitatea operațională inițială până în 2027 și capacitatea operațională deplină până în 2030. Se preconizează că tancul va rămâne în serviciu cel puțin până în 2040, contribuind la modernizarea forțelor terestre britanice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News