Bugetul alocat Armatei se prefigurează să ajungă la un nivel fără precedent pentru ultimele decenii: 2,5% din PIB, din care achizițiile reprezintă peste o treime (aprox. 35-40%).
Dintre programele de înzestrare a Armatei aflate deja în desfășurare, poate cele mai vizibile sunt programele de achiziție a sistemelor antiaeriene PATRIOT.
Patriot, program esențial pentru protejarea cerului României
Rachetă PAC-2 lansată de sistemul Patriot, în cadrul primelor trageri reale, din noiembrie 2023, la Capul Midia / Regimentul 74 PATRIOT, captură video
În privința programului PATRIOT, România a decis să achiziționeze un total de șapte sisteme. Patru baterii sunt deja în țară, urmând a fi operaționalizate în perioada următoare. Pentru celelalte trei sisteme se așteaptă acceptul formal al SUA (LOA), iar valoarea este de aproximativ 1,85 mld USD. Astfel, Armata României va avea în dotare 7 sisteme de rachete PATRIOT.
Totuși, având în vedere cererea ridicată - la nivel global - de echipamente militare, este de așteptat ca termenele de livrări pentru următoarele trei sisteme PATRIOT să fie mai lungi decât în cazul primului lot.
Așa cum s-a văzut și în Ucraina, sistemul PATRIOT este vital pentru a putea proteja obiective civile sau militare împotriva amenințărilor cu rachete balistice Iskander (posibil ca sistemul să fie eficient și contra rachetelor hipersonice Kinjal).
Trebuie spus că România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, configurație care a fost testată în luptă și este capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.
E nevoie de mai mult
Printre zecile de programe de înzestrare, aflate în diverse stadii, MApN derulează și un program pentru achiziția de sisteme antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune „MANPAD”.
Sistem ”CHIRON” de tip MANPAD / Sursa lignex1.com
Este, în fapt, un sistem portabil sol-aer împotriva aeronavelor inamice care se apropie la joasă altitudine. Astfel, România a semnat, la sfârșitul anului 2023, un Contract interguvernamental (G2G) cu Republica Coreea pentru achiziția a câtorva zeci de sisteme MANPAD de tip ”CHIRON”. Contractul în valoare de aproximativ 96,5 milioane de dolari, include sistemele tip MANPAD - CHIRON, rachetele aferente, suport logistic inițial, instruire, echipamente de sprijin, documentație și asistență tehnică.
De asemenea, MApN are în pregătire lansarea unei proceduri de achiziții pentru sisteme antiaeriene cu rachete pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD). Programul se va întinde pe mai mulți ani și se estimează că va costa 4,2 miliarde de euro, urmând a fi achiziționate : 9 sisteme SHORAD și sisteme 32 de sisteme SHORAD.
În plus, se pregătește și modernizarea unor sisteme de artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103, care cuprind zeci de tunuri. Amintim, că anul trecut, concernul german Rheinmetall a primit o primă comandă de la Ministerul Apărării din România pentru modernizarea a patru instalații de artilerie antiaeriană de 35 mm Oerlikon GDF 103.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News