Aflat mereu în umbra HIMARS, obuzierul M777 a schimbat raportul de forțe pe frontul din Ucraina. Rușii se laudă cu fiecare sistem doborât

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite, Australia și Canada au donat deja Ucrainei peste 120 de astfel de obuziere și peste 226.000 de piese de muniție.

Rușii au anunțat, pe 27 decembrie, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, că au reușit să elimine, în apropierea localității Netailove (reg. Donețk), o poziție de tragere a ucrainenilor și un sistem de artilerie M777. De asemenea, Konaşenkov susține că Forțele Armate au dezactivat un alt sistem M777, în apropierea localității Preobrajenka, în regiunea Zaporojie. 

Declarațiile trimfătoare ale oficialului rus arată cât de importante sunt sistemele de artilerie M777 pe frontul din Ucraina.

Sisteme inteligente și precise precum HIMARS și M777, care sunt vizate de dronele de recunoaștere ale Rusiei, au arătat că calitatea înseamnă mult mai mult decât cantitate într-o ofensivă rapidă.

Deși lansatorul de rachete HIMARS, care a schimbat echilibrul forțelor pe câmpul de luptă în multe privințe, este cel mai frecvent menționat în mass-media dintre armele occidentale din Ucraina, una dintre cele mai semnificative arme primite de Kiev în această vară rămâne obuzierul M777.

Arată ca un tun clasic de artilerie, dar ascunde o serie de detalii care au permis Ucrainei să fie extrem de eficientă pe câmpul de luptă.

Obuzier M777 / Foto: Serviciul de presă al Pentagonului

Primul său avantaj constă în calibrul tunului - 155 de milimetri - pe care Ucraina nu îl avea înainte în număr semnificativ. Acesta este un fapt semnificativ din punct de vedere logistic, deoarece Ucraina a consumat cea mai mare parte a muniției sale de 152 de milimetri pentru obuziere produse în Uniunea Sovietică și nu a mai putut procura muniție nouă, care este produsă doar de Rusia și Serbia. 

Calibrul de 155 mm este dimensiunea standard a muniției NATO, care este mult mai ușor de obținut în cantități mari.

Un alt avantaj al obuzierului M777 este unul logistic - fiind un echipament extrem de ușor care, datorită utilizării aliajelor moderne în procesul de fabricație, este chiar cu 40% mai ușor decât predecesorii săi și poate fi transportat cu ajutorul unui elicopter.

Statele Unite au donat deja Ucrainei 142 de astfel de obuziere și peste un milion (!) de proiectile de artilerie de 155 mm. Australia și Canada au trimis și ele Ucrainei obuziere M777. 

Foto: Proiectile de artilerie

În plus, pachetele de ajutor militar american către Ucraina au adus 4.200 de proiectile „inteligente” – obuze M982 Excalibur - care au o rază de acțiune de până la 40 de kilometri, sunt ghidate prin GPS și își pot corecta traiectoria în zbor. Obuzele ghidate prin GPS lovesc ținta cu o acuratețe de patru metri, fiind o variantă mai ieftină decât rachetele ghidate.

De asemenea obuzierele M777 au utilizat și cele 9.000 de proiectile antiblindaj de 155 mm de sisteme RAAM (Remote Anti-Armor Mine), furnizate tot de americani.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Aceste arme, precum rachetele HIMARS, permit Ucrainei să lovească poziții cheie logistice ori de comandă.

La fel ca HIMARS, obuzierul M777 poate fi desfășurat rapid, folosit pentru atac, pliat și mutat înainte ca inamicul să poată întoarce focul, un factor cheie pentru armata ucraineană, care rămâne încă cu mult în urma Rusiei în piese totale de artilerie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel