Potrivit Energoatom, centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost la un pas de o pană de curent, întrucât linia de rezervă avea mai puţin de jumătate din capacitatea energetică a liniei electrice principale.
În cazul în care centrala ar pierde şi conexiunea cu linia de rezervă, avertizează compania, principala ameninţare ar proveni de la cel de-al patrulea reactor, pe care ocupanţii îl folosesc în stare de "oprire la cald", încălcând termenii licenţei de operare a autorităţii de reglementare ucrainene.
Directorul executiv al Energoatom, Taras Tkaci, a declarat că în cazul unei pierderi totale a alimentării cu energie din exterior devine urgentă trecerea reactorului nr.4 într-o stare de oprire la rece, în absenţa pompelor de răcire.
"Un astfel de regim este dificil pentru instalaţia reactorului, durata acestuia este limitată de modelul său şi poate duce la defectarea echipamentului principal al unităţii energetice", avertizează compania energetică ucraineană pe Telegram.
Centrala nucleară Zaporojie, cu cele şase reactoarele ale sale, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei în Ucraina declanşată de Moscova în februarie 2022.
Uzina a devenit unul din punctele centrale ale conflictului, cu ambele părţi acuzându-se reciproc de bombardamente în zona acesteia. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) depune eforturi pentru a se ajunge la instituirea unui mecanism de siguranţă pentru prevenirea accidentelor.
Niciunul dintre cele şase reactoare ale centralei nu produce electricitate.
"Este necesară o acţiune urgentă din partea comunităţii internaţionale. Terorismul nuclear al Federaţiei Ruse trebuie oprit imediat, iar invadatorii trebuie să părăsească atât teritoriul centralei, cât şi oraşul-satelit al acesteia, Energodar", se mai spune în comunicatul Energoatom, citat de EFE.
Aceste nou anunţ al Energoatom intervine în plină contraofensivă ucraineană în est şi sud, cuprinzând şi zona Zaporojie, unde se află această centrală, transformată de forţele ruse în bază militară, conform media ucrainene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News