Celebrul avion-spion U-2 “Dragon Lady” continuă să scrie istorie. A fost pilotat cu un soft AI

S.I. Catalin |
Data publicării:

U-2 “Dragon Lady”, unul dintre cele mai celebre avioane ale Forțelor Aeriene Americane a devenit, pe 15 decembrie 2020, prima aeronavă militară care a zburat având pe post de copilot un soft cu inteligență artificială (AI). 

Un avion U-2 de la baza aeriană Beale din California a US Air Force a efectuat, pe 15 decembrie, un test de zbor care va rămâne în istorie, deoarece este prima dată când o aeronavă militară are la manşa un soft cu inteligenţa artificială (AI) în rol de copilot.

Lockheed U-2, poreclit Dragon Lady, este un avion monomotor de recunoaștere, care poate zbura la o altitudine de peste 20.000 de metri, folosit inițial de CIA și, ulterior, de Forțele Aeriene ale SUA.

 

Prima dată când inteligenţă artificială controlează un sistem militar american

 

Publicaţia americană Popular Mechanics şi revista Forbes au relatat că ziua de 15 decembrie va rămâne în istorie, deoarece Forțele Aeriene ale Statelor Unite au testat în premieră capacitatea unui avion U-2 “Dragon Lady” de a zbura cu un soft AI pe post de copilot.

Sursa citată precizează că, odată cu efectuarea acestui zbor, ceea ce până acum consideram a fi de domeniul filmelor SF, asocierea inteligenței artificiale (AI) cu piloții a devenit realitate.

Sistemul cu inteligență artificială, instalat la bordul avionului U-2 “Dragon Lady”, a fost dezvoltat de Laboratorul Federal U-2 al Air Combat Command (ACC) și numit ARTUµ - referință la droidul care servește pe post de copilot în filmele din franciza “Star Wars”. În timpul testului, softul ARTUµ a preluat sarcinile gestionate în mod normal de copilot, lăsând la rândul său pilotul să se concentreze numai asupra zborul.

În rolul său de copilot, softul ARTUµ a avut de îndeplinit un set de sarcini specifice – utilizarea senzorilor radar – fără a i se permite să aibă control asupra modului în care aeronava zboară sau asupra sistemelor de arme instalate pe U-2. De asemenea, după ce U-2 a decolat de pe pistă, ARTUµ a controlat sistemul de navigație tactică al aeronavei.

Zborul din 15 decembrie a fost un exercițiu care s-a axat pe detectarea şi respingerea unui atac efectuat cu sisteme de rachete. Softul ARTUµ a avut ca sarcină localizarea rapidă şi eficientă a acestora pentru a-l ajuta pe pilot să le distrugă. 

Șeful de achiziții al Pentagonului pentru US Air Force, Will Roper, a declarat pentru Washington Post că inteligența artificială trebuie să devină pentru Statele Unite o necesitate.

„Acest lucru este cu adevărat menit să șocheze Forța Aeriană și Departamentul Apărării în ansamblu, în ideea în care se ia în serios că trebuie să punem accent de acum încolo pe AI”, a spus Roper pentru Washington Post.

,,We either become sci-fi or become history”, a scris Will Roper pe Twitter.

Roper a mai precizat că softul cu inteligență artificială a luat decizii excelente în timpul exercițiului, dar există şi puncte tari și puncte slabe ca peste tot. Șeful de achiziții al Pentagonului pentru US Air Force nu a dorit să precizeze care au fost acele puncte slabe de care ARTUµ s-a lovit pe parcursul testului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel