Cele trei obiective mai mult decât îndrăznețe - „Viziunea 2053”. Erdogan promite că Turcia va fi unul din liderii mondiali ai industriei de apărare

Nicoale Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat vineri că guvernul său va continua eforturile pentru ca Turcia să devină unul dintre liderii mondiali în domeniul industriilor de apărare.

Publicitate

Erdogan și-a luat acest angajament în timpul unui discurs ținut cu ocazia lansării la apă a unei nave de luptă realizată la șantierul naval din Istanbul destinată Pakistanului, iar acest deziderat este confirmat de câțiva indicatori care se înregistrează în ultimii ani.

Turcia și-a stabilit obiective strategice prin "Viziunea 2053",  an în care se vor celebra 600 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman.

Ankara își propune 3 ținte majore:

  1. industriile sale de apărare să fie 100% independente,

  2. peste 10 companii turcești să între în topul celor mai mari 100 de producători de armament din lume,

  3. exporturile din industriile de apărare și aviație să se ridice la 50 de miliarde de dolari.

 

Exporturile au explodat în ultimele două decenii

 

Potrivit cifrelor anunțate, Turcia se îndreaptă rapid către atingerea acestor obiective. Un studiu publicat de Centrul de Studii STRATFOR în 2021 arată că industriile locale de apărare au îndeplinit deja 70% din cerințele militare ale Ankarei, față de doar aproximativ 20% când partidul Justiție și Dezvoltare, condus de Erdogan a ajuns la putere în 2003.

Datorită acestei politici, Turcia a fost capabilă să pară puternică și gata să supraviețuiască embargourilor, cel mai recent fiind embargoul european și american ca urmare a operației "Primăvara Păcii" din interiorul Siriei.

Turcia a înregistrat salturi remarcabile în exporturile industriei de apărare, întrucât exporturile sale totale de sisteme de apărare și aviație au atins 3,2 miliarde de dolari în 2021, după ce în 2002 înregistrau doar de 248 de milioane de dolari, conform datelor Asociației Exportatorilor Turci (TIM).

Companiile turcești de apărare își vând produsele în peste 80 de țări, în timp ce numărul proiectelor de apărare realizate de companiile locale în Turcia a crescut de la 66 în urmă cu 20 de ani, la aproape 800 anul trecut. SUA s-au clasat în fruntea listei țărilor către care Turcia a exportat armament în 2021, vânzările totalizând 1,12 miliarde de dolari.

Statele Unite au fost urmate de țări precum Azerbaidjan cu 202 milioane de dolari, Qatar cu 180 milioane de dolari, apoi Emiratele Arabe Unite cu 161 milioane de dolari și Maroc cu 159 milioane de dolari.

Exporturile turcești de apărare și aviație către țări precum Etiopia, Bangladesh, Kârgâzstan, Lituania, Congo, Kuweit, Burkina Faso și Ciad au crescut semnificativ, comparativ cu 2020.

 

Obiectivul 2022

 

În ceea ce privește anul 2022, industriile turcești de apărare țintesc exporturi totale de peste 4 miliarde de dolari.

Se pare că această țintă este pe cale să se materializare, conform datelor preliminare. Exporturile Turciei din industria de apărare și aviație în primele nouă luni ale acestui an s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari, o creștere cu peste 40% față de aceeași perioadă din 2021.

Turcia s-a situat pe locul 13 printre cei mai mari exportatori de arme din lume, conform raportului 2020 al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, care a subliniat, de asemenea, că exporturile de arme turcești au crescut cu 170% în ultimii zece ani.

Statisticile indică, de asemenea, o scădere a importurilor de arme de către Turcia în perioada 2015-2019 cu 48% față de cinci ani anteriori, în pofida războiului său împotriva "Statului Islamic" și "PKK" și a operațiunilor sale atât în ​​Siria, cât și în Libia.

 

Principalele tranzacții cu arme

 

În ultimii ani, Turcia a încheiat mai multe acorduri majore de arme cu Pakistanul, care prevăd livrarea a 30 de elicoptere de luptă și a patru nave de luptă fabricate de Ankara ca parte a proiectului său național de război MILGEM.

De asemenea, Turcia a vândut sute de vehicule blindate Kirpi în Tunisia, Turkmenistan și Libia și a exportat vehicule blindate Cobra în țări precum Bahrain, Bangladesh, Mauritania și Rwanda.

Turcia și Uzbekistan au convenit să producă 1.000 de vehicule blindate de tip Dragon pe teritoriul uzbec, ceea ce contribuie la deschiderea industriilor de apărare turcești către piețele asiatice.

Companiile turcești au continuat să încheie noi acorduri de apărare și să ofere sisteme clienților în timpul pandemiei de coronavirus. Pe 23 martie 2021, India a semnat un acord de 2,3 miliarde de dolari cu grupul turc de construcții navale TAIS, în baza căruia vor fi construite cinci nave auxiliare de 45.000 de tone pentru Marina Indiei.

Compania turcă "ASELSAN" a semnat acorduri cu Bahrain, Kazahstan și un stat membru NATO al cărui nume nu a fost dezvăluit pentru sistemele avansate de arme controlate de la distanță.

O serie de acorduri au fost semnate recent cu Ucraina în domeniul producției și transferului de tehnologie pentru fregate și drone armate.

 

Câștiguri economice importante

 

Câștigurile renașterii industriilor turcești de apărare depășesc aspectele politice și militare, la câștiguri economice importante, în lumina suferinței economiei turce din cauza inflației, a datoriilor cumulate și a scăderii valorii monedei naționale.        

În acest sens, directorul de studii economice la Centrul Orsam din Ankara, Recep Yorulmaz, a subliniat că piața globală de apărare este unul dintre cele mai importante inputuri economice pentru țările exportatoare de arme, inclusiv Turcia.

El a subliniat că industriile turcești de apărare nu constau doar din comerțul cu arme. Mai degrabă, constă dintr-un amestec de domenii diferite, cum ar fi educația, forța de muncă pregătită, noi domenii de ocupare a forței de muncă, infrastructura amplă de investiții sectoriale, dezvoltări științifice și tehnologice, extinderea produselor cu dublă utilizare și alimentarea altor sectoare.

Recep Yorulmaz a explicat că industriile de apărare s-au transformat dintr-o investiție inutilă într-un câștig economic pe termen lung. "Politicile de naționalizare urmate de guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării, venit la putere după criza financiară din 2001, și reformele economice propuse în această direcție, au contribuit la dezvoltarea industriilor de apărare".

Economistul turc a adăugat: "Volumul producției și exporturilor industriilor de apărare relevă contribuția acestui sector la dezvoltarea economiei Turciei și soluția la problema deficitului de comerț exterior, care este unul dintre cei mai fragili factori din economia țării. De asemenea, recent a contribuit indirect la aprecierea monedei turcești".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel