Cele două procente nu mai sunt suficiente. Obligatoriu 3% pentru apărare, sugerează Polonia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2 / Forțele Armate Poloneze, facebook
Tanc Leopard 2 / Forțele Armate Poloneze, facebook

Președintele polonez Andrzej Duda a făcut propunerea în timpul vizitei sale în Statele Unite. Membrii NATO ar urma să aloce 3% din produsul lor intern brut (PIB) pentru apărare, a spus el astăzi, relatează Reuters.

Când vine vorba de politica externă ce privește problematica amenințării ruse, clasa politică poloneză are o singură orientare. Ultimul exemplu este vizita efectuată în aceste zile de președintele Andrzej Duda, împreună cu premierul polonez Donald Tusk.

„Vreau să propun în viitorul apropiat, în timpul vizitei noastre la Casa Albă, voi discuta șidespre asta cu toți aliații noștri, inclusiv cu secretarul general al Alianței, ca țările NATO să decidă împreună că cerința nu va fi 2, ci 3% din PIB care să fie cheltuiți pentru apărare”, a declarat președintele polonez, potrivit agenției PAP

Potrivit acestuia, acest lucru va reduce probabilitatea ca țările membre să fie atacate.

Polonia e un exemplu în acest sens. Varșovia și-a crescut constant bugetul pentru apărare în ultimii ani, în acest an Varșovia plănuiește să ofere 4% sută din PIB pentru cheltuielile de apărare, care este cea mai mare dintre toate țările membre NATO.

 

De ce minim 3% din PIB

Lansatoare HIMARS / Forțele Armate poloneze

Statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice ar trebui să cheltuiască în mod obligatoriu pentru apărare trei la sută din produsul lor intern brut, cele două procente necesare în prezent nu sunt suficiente, a spus preşedintele polonez Andrzej Duda. 

„Nimeni nu îndrăznește să atace o NATO puternică, nimeni nu îndrăznește să atace țări puternice, nimeni nu îndrăznește să atace țările care vor ști să se apere eficient și vor fi gata să se ridice imediat pentru a-și apăra granițele”, a spus președintele polonez.

„Trebuie să existe un răspuns clar și îndrăzneț la agresiunea rusă; acest răspuns va fi o creștere a potențialului militar al Alianței Nord-Atlantice”, a adăugat Duda.

Președintele polonez a salutat recenta acceptare a țărilor scandinave ca membre NATO și, în același timp, și-a exprimat convingerea că organizația va putea „admite Ucraina în Alianță în viitorul relativ apropiat”.

 

Pragul actual de 2% al NATO nu este obligatoriu

 

El a spus că răspunsul NATO la Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina trebuie să fie „clar și îndrăzneț”. Duda și premierul polonez Donald Tusk vor vizita marți Casa Albă de la Washington, pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a aderării Poloniei la NATO. 

În urmă cu un deceniu, la Summitul de la Newport, desfășurat imediat dup anexarea ilegală a Crimeii, NATO a stabilit o țintă de alocare pentru apărare de două procente din PIB, dar aceasta nu este o obligație reglementată legal.

Totuși, după atacul rusesc asupra Ucrainei, membrii europeni NATO, în special cei din blocul de Est, au început să investească mai mult în armată. Astfel, pentru prima dată de la Războiul Rece, Germania v-a depăși 2% din PIB pentru Bundeswehr, iar Franța a declarat că se va încadra în acest obiectiv asumat în 2014.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel