Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania, ministrul Angel Tîlvăr a reiterat faptul că „de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în anul 2014, misiunile consolidate de poliție aeriană din România au fost esențiale pentru postura de descurajare și apărare regională a aliaților”.
„Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea NATO și 20 de ani de când România a devenit membră a familiei Aliate. Unitatea și solidaritatea sunt principiile fundamentale pe care a fost construită Alianța Nord-Atlantică.
De la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în anul 2014, misiunile consolidate de poliție aeriană din România au fost esențiale pentru postura de descurajare și apărare regională a aliaților. Importanța desfășurării avioanelor de luptă din forțele aeriene aliate, pe bază rotațională, menite să completeze capacitățile proprii de poliție aeriană a României, a fost reconfirmată după 24 februarie 2022”, a spus ministrul apărării naționale.
Ministrul Tîlvăr a mulțumit militarilor britanici și români
Ministrul Tîlvăr a salutat revenirea în România a partenerului strategic al țării noastre, Marea Britanie, și a prestigioaselor sale Forțe Aeriene Regale. „Aceasta este o demonstrație clară a voinței colective a partenerilor din NATO de a lucra împreună sub umbrela celei mai mari alianțe de apărare”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr în cadrul ceremoniei.
De asemenea, ministrul apărării naționale a mulțumit, deopotrivă, militarilor britanici și români pentru modul în care își execută misiunile „de securizare a cerului României și, implicit, pe cel al NATO” și a apreciat că aceștia, împreună cu partenerii spanioli care se află, în prezent, în țara noastră, „demonstrează abordarea de tip 360 de grade a NATO pentru apărarea cerului aliaților, de la vest la est, și de la Marea Baltică la Marea Neagră”.
În final, ministrul Tîlvăr le-a urat tuturor misiune fructuoasă și a concluzionat că „împreună rămânem vigilenți, pregătiți și solidari pentru a răspunde noilor provocări de securitate”.
Ceremonia a avut loc în prezența șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, reprezentanților Centrului NATO de Operații Aeriene (CAOC) Torrejon, ai Forţelor Aeriene Regale Britanice și a locţiitorului șefului Statului Major al Forțelor Aeriene Române.
Despre misiunea celor 6 avioane Eurofighter Typhon britanice în România
Detașamentul britanic, format din aproximativ 220 de militari (piloți și personal tehnic) și şase aeronave Eurofighter Typhoon execută, timp de patru luni, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.
Aceasta este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018, 2021 și 2022.
Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News