Pentru valorificarea acestei capabilități de luptă, singura în măsură să reducă din inferioritatea evidentă a armatei ucrainene, au fost create structuri militare specializate, s-a lucrat la integrarea într-un centru unic de control a tuturor dronelor de pe câmpul de luptă, iar industria locală de producție de drone militare a cunoscut o adevărată explozie.
Încă din octombrie 2024, generalul-locotenent Ivan Gavryliuk, ministrului adjunct al apărării, a anunțat că planul de 10.000 de drone de atac cu rază medie de acțiune, 1.000 de drone cu rază de acțiune de peste 1.000 km, precum și 1 milion de drone FPV, anunțat anterior de președintele Zelenski, a fost depășit.
Succesele utilizării dronelor aeriene nu au întârziat să apară încă din primele luni ale războiului, iar ingeniozitatea întrebuințării acestora de către ucraineni pe câmpul de luptă continuă încă să uimească o lume întreagă.
Cu toate acestea, Ucraina nu are aceeași eficiență în utilizarea dronelor kamikaze asupra capitalei ruse precum are Rusia asupra Kievului, iar expertul ucrainean în drone Iuri Kasianoviar a identificat în acest sens patru cauze principale.
De ce dronele ucrainene nu pot lovi Moscova la fel de eficient cum o fac “shahedurile” ruse asupra Kievului
Drone ucrainene, foto: Biroul Președintelui Ucrainei
I. Primul factor este reprezentat de contramăsurile electronice foarte puternice (ECM) adoptate de ruși în zona Moscovei, care fac ca semnalele de navigație prin satelit să fie complet absente, false sau alterate, ceea ce se soldează de regulă cu prăbușirea dronei cu mult timp înainte de a ajunge la țintă.
Pentru a evita ECM-ul, drona trebuie să fie echipată cu un sistem inerțial de navigație, destul de costisitor, o busolă magnetică precisă și un echipament minimal de procesare pentru analiza datelor de navigație și luarea deciziilor. Însă majoritatea dronelor ucrainene nu au astfel de sisteme, după cum afirmă Kasianoviar.
II. Al doilea factor important este dat de măsurile puternice de apărare antiaeriană adoptate pe o regiune extinsă în jurul Moscovei, cu o mare densitate a stațiilor radar și a complexelor de apărare antiaeriană pe kilometru pătrat.
Drone ucrainene, foto: Biroul Președintelui Ucrainei
Pentru a ajunge la Moscova, dronele trebuie să se zboare la altitudini extrem de scăzute, iar acest mod de lucru este, de asemenea, indisponibil pentru majoritatea aparatelor ucrainene, care au fost construite conform conceptului „cară mult - duce departe”, a observat Kasianov, explicând că dronele ucrainene sunt de mari dimensiuni, au o rază de acțiune semnificativă, dar nu au echipamentul și software-ul necesare la bord pentru a zbura la altitudini sub 100 de metri.
Aceste două prime aspecte au determinat chiar o reținere din partea ucrainenilor în utilizarea dronelor kamikaze cu rază lungă de acțiune. „În sfârșit, avem drone de atac cu rază medie și lungă de acțiune „Bobry”, „Lyuty” și altele ale căror nume nu sunt făcute publice. Unele tipuri de astfel de drone cu rază lungă de acțiune, achiziționate cu fonduri publice, au fost stocate în depozite de la jumătatea anului trecut, dar nu le folosește nimeni”, afirmă expertul ucrainean.
III. A treia cauză identificată este dată de calitatea dronelor ucrainene kamikaze cu rază lungă de acțiune și pregătirea insuficientă a echipajelor care le exploatează. În timp rușii s-au concentrat pe un tip de astfel de drone (Shahed-136 / Gerani), care este în mod constant îmbunătățit, ucrainenii folosesc zeci de drone diferite, achiziționate de diferite structuri după principiul „cu cât mai ieftine, cu atât mai bine”.
Dronă rusă Geran 2 (Shahed)
IV. A patra mare problemă este una de sezon, fiind generată de comportamentul dronelor la umiditate ridicată și temperaturi scăzute. „Când umiditatea de-a lungul traseului sau în zona țintei este aproape de 100% și temperatura este între +2 și -12 °C, dronele sunt rapid acoperite cu gheață și, pur simplu, cad. Shahed-urile nu cad pentru că sunt tratate cu compuși speciali antigivrare care conțin fluor, iar unele dintre ele au un sistem de încălzire în aripi și senzori de viteză”, a explicat Kasianov.
Alături de aceste probleme, expertul ucrainean a mai observat că rușii au capacitatea de a identifica rapid locul de lansare de către ucraineni a dronelor și de a lansa imediat rachete asupra acestor poziții, forțând piloții ucraineni să schimbe frecvent pozițiile de lansare.
Rușii pot lansa constant drone de patru sau cinci ori din aceeași locație, fără să se aștepte la o lovitură de răspuns, în timp ce echipajele ucrainene de drone cu rază lungă de acțiune sunt nevoite să caute de fiecare dată un loc nou pentru a-și lansa dispozitivele. Acestea se mută în fiecare noapte, deoarece cercetarea rusă le detectează rapid pozițiile și sunt lansate imediat lovituri preventive împotriva lor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News