Cele 20 de sisteme HIMARS au trecut cu brio testul războiului din Ucraina. SUA dezvăluit câte sisteme a pierdut Ucraina, contrar declarațiilor ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul HIMARS / Armata Statelor Unite, flickr
Sistemul HIMARS / Armata Statelor Unite, flickr

Publicația Politico scrie că SUA vor trimite, în premieră,  250 de vehicule blindate M1117, precum și 40 de bărci fluviale și 1.100 de drone Phoenix Ghost.

Ministerul ucrainean al apărării confirmă că nu a pierdut niciun sistem HIMARS.

SUA este principalul sprijin pentru Kiev, atât prin spijinul militar acordat, cât și la nivel politico-diplomatic, administrația Biden reușind să mobilizeze un ajutor uriaș pentru Ucraina.

Astfel, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, asistența pentru securitate din partea SUA a ajuns la 18,2 miliarde de dolari.

Pe lângă sprijinul financiar, Statele Unite furnizează arme din depozitele proprii, dar se ocupă și de intermedierea acordurilor cu state terțe, în urma cărora Ucraina primește armament sovietic.

Așa este și cazul tancurilor T-72 de producţie sovietică pe care ''ucrainenii ştiu să le folosească'', care au fost preluate din dotarea armatei Republicii Cehe şi vor fi reparate şi modernizate de SUA, într-un program la care va participa şi Olanda.

 

HIMARS - Până acum, o poveste de succes

 

Totuși, de departe cel mai răsunător transfer de armament american a fost livrarea, derulată etapizat, a celor 20 de sisteme HIMARS (M142 High Mobility Artillery Rocket System), care au provocat și provoacă mari daune armatei ruse, fiind un element esențial pentru capacitatea Kievului de a lovi liniile ruse.

Foto: Sistemul HIMARS / Armata Statelor Unite, flickr

Încă de la livrarea acestora, HIMARS au fost ținta numărul unu pentru forțele militare ruse, care, la un moment dat, chiar au susținut că au distrus o parte din sistemele de rachete. De fapt, cel mai probabil, armata rusă a distrus doar câteva copii ale sistemelor HIMARS, poziționate de ucraineni pentru a deruta inamicul.

O confirmare semi-oficială a succesului HIMARS pe frontul de luptă a venit zilele trecute de la un oficial de rang înalt al Ministerului Apărării al SUA, care a declarat că până în luna noiembrie, armata rusă nu a reușit să distrugă niciunul dintre sistemele de rachete HIMARS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei.

Politico amintește că Ucraina a primit un total de 20 de rachete sol-aer HIMARS cu o mobilitate foarte ridicată, care au fost scoase din stocurile proprii ale SUA.

„Potrivit unui oficial de rang înalt al Ministerului Apărării, care a cerut să nu fie numit, Moscova nu a reușit până acum să distrugă niciunul dintre lansatoarele HIMARS”, se arată în articolul publicației, publicat pe 4 noiembrie.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

Ministerul ucrainean al apărării confirmă că nu a pierdut niciun sistem HIMARS

 

Ucrainenii au confirmat informația Pentagonului că invadatorii ruși nu au reușit să distrugă niciun sistem de rachete HIMARS .

”De la începutul invaziei pe scară largă, Ucraina nu a pierdut niciun HIMARS, dar Rusia și-a pierdut umanitatea și demnitatea. Ca să nu mai vorbim de sutele de mii de tone de muniții și miile de soldați pe care i-au trimis la moarte sigură”, se arată în mesajul de pe Twitter.

 

Prognoze pentru la iarnă

 

În același timp, a menționat sursa, Ucraina are încă nevoie de o cantitate uriașă  de artilerie pentru a continua ostilitățile. Rata consumului de muniție rămâne ridicată - Ucraina lansează zilnic 4.000-7.000 de obuze de artilerie, iar Rusia aproximativ 20.000 de proiectile pe zi.

”În lunile de iarnă, frontul se va stabiliza probabil în jurul Harkivului și  la Bahmut.

Încă nu este clar cum se va sfârși bătălia din jurul Hersonului înainte ca vremea să oprească lupta, a spus oficialul. Herson poate fi decis în următoarele două-trei săptămâni.Dar luptele vor deveni mai dure în primăvară”, a mai spus oficialul.

Citește și: Câte sisteme HIMARS și Patriot deține România. Generalul Mîndrescu: Avem încă lipsuri mari privind înzestrarea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel