“Înțelegem clar că războiul a schimbat raportul de forțe în regiunea noastră a Mării Negre și că flota rusă nu va mai domina niciodată aceste ape”, a menționat Zelenski, citat de agențiile de presă DPA din Germania și TASR din Slovacia.
Potrivit precizărilor sale, Ucraina își va promova interesele naționale și interesele partenerilor săi pe mare și va proteja rutele de trafic maritim din această zonă.
Ucraina și-a pierdut și celelalte nave la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, când trupele ruse au capturat, între altele, orașul-port Berdiansk din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.
În orașul-port Mîkolaiv, a fost scufundată nava amiral a Forțelor Navale ale Ucrainei, fregata Hatmanul Sahaidacini.
Deși marina ucraineană nu mai dispune în prezent de nave de luptă mari, Kievul a reușit să împingă Flota rusă din Marea Neagră din partea de vest a Mării Negre. Aceste evoluții “au reînviat” parțial comerțul maritim prin Odesa.
Forțele Navale ale Ucrainei urmează să fie modernizate în viitorul apropiat, datorită livrărilor de la partenerii occidentali.
Potrivit declarațiilor făcute în aceste zile de comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, viceamiralul Alexei Neizhpapa, marina ucraineană are nevoie de submarine în Marea Neagră, dar nu și de nave mari de tip crucișător.
În opinia sa, cel puțin un submarin ar permite Forțelor Navale să opereze în toată Marea Neagră și nu să stea în largul coastelor Odesei, așa cum se întâmplă acum.
“Considerăm că un submarin ne este necesar”, a spus Zezhpapa, fără să meționeze de unde și ce tip de submarine ar dori să cumpere sau să primească Kievul.
După prăbușirea Uniunii Sovietice și divizarea Flotei din Marea Neagră, Ucraina a primit un submarin diesel-electric Proiect 641, denumit Zaporojie. După mai multe reparații, în anul 2012 submarinul a ieșit pe mare și, în 2013, a fost acceptat în componența de luptă a Forțelor Navale ucrainene.
Rusia a capturat o mare parte din flota ucraineană, inclusiv submarinul Zaporojie, atunci când a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.
În prezent, submarinul Zaporojie este inactiv și se află la Sevastopol, unde rușii au luat în considerare chiar și varianta transformării sale în muzeu.
Comentariul autorului: Declarațiile oficialilor politici și militari ai Ucrainei au fost făcute cu ocazia Zilei Forțelor Navale ucrainene, care se sărbătorește în fiecare an în prima duminică din luna iulie.
Trebuie precizat faptul că, deși practic nu mai are flotă, partea ucraineană nu a renunțat la refacerea acesteia. Astfel, în prezent, în Turcia se află în construcție două corvete moderne pentru Forțele Navale ale Ucrainei, din care una desfășoară deja testele pe mare.
De asemenea, în anul 2021, Marea Britanie a transferat Ucrainei două dragoare maritime, care au primit denumirile Chernihiv și Cherkasî, care se află și acum în largul coastelor Regatului Unit. Britanicii au promis să livreze Ucrainei, în viitorul apropiat, încă două dragoare din clasa Sandown.
Ucraina intenționează, de asemenea, să achiziționeze și alte nave de luptă și vedete de la partenerii occidentali.
În aceste condiții, se poate aprecia că Ucraina încearcă să-și formeze “o flotă în exil”, pe care va încerca să o aducă în Marea Neagră după ce Turcia va redeschide Strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele de luptă din Ucraina, Rusia și statele neriverane.
În ceea ce privește situația din Marea Neagră, aceasta este mai nuanțată decât o prezintă partea ucraineană.
Este adevărat faptul că Ucraina a reușit, cu ajutorul rachetelor de proveniență occidentală și a dronelor maritime, să lovească mai multe nave de luptă importante ale Flotei ruse din Marea Neagră, inclusiv nava amiral a acesteia, crucișătorul purtător de rachete Moscova. De asemenea, atacurile repetate cu rachete și drone aeriene asupra Sevastopolului au forțat partea rusă să-ți retragă majoritatea navelor în portul Novorossyisk din estul Mării Negre.
Cu toate acestea, este prea devreme pentru a vorbi despre o înfrângere strategică a Rusiei în Marea Neagră, unde se află încă nave de luptă importante, între care submarine, fregate, corvete și vedete moderne, dotate cu rachete de croazieră Kalibr.
Astfel, în pofida pierderilor considerabile înregistrate, Flota rusă din Marea Neagră este în continuare forța dominantă în regiune și caută modalități de redresare a situației.
Se poate spune că ursul rusesc a fost rănit și s-a retras în “bârlogul” construit în ultimii ani la Novorossiysk, de unde “mârâie” la statele riverane Mării Negre și aliaților occidentali ai acestora.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News