Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat la mal (Video). Marina chineză a încercat să ascundă pierderea

DefenseRomania Team |
Data publicării:
O imagine din satelit realizată de Maxar arată submarinul din clasa Zhou aflat la cheu pe 10 martie. Sursa foto: Maxar Technologies.
O imagine din satelit realizată de Maxar arată submarinul din clasa Zhou aflat la cheu pe 10 martie. Sursa foto: Maxar Technologies.

Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat lângă docuri. Incidentul a avut loc în primăvară, iar Marina chineză a încercat să ascundă pierderea, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării. Conform oficialilor, submarinul de atac a fost primul din noua linie de nave din clasa Zhou, aflată în construcție la un șantier naval de lângă orașul Wuhan. Submarinele din clasa Zhou au o pupă caracteristică în formă de X, concepută pentru a îmbunătăți manevrabilitatea sub apă.

O imagine din satelit realizată la 10 martie de Maxar Technologies arată submarinul din clasa Zhou, andocat în port. Alte imagini realizate de Maxar și analizate de CNN mai târziu, în iunie, arată că submarinul nu s-a întors la cheu.

„Nu este surprinzător faptul că Marina militară a Republicii Populare Chineze ar încerca să ascundă faptul că noul lor submarin de atac cu propulsie nucleară, primul din clasă, s-a scufundat lângă doc”, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

Activitatea neobișnuită de la șantierul naval a fost observată pentru prima dată de Tom Shugart, analist militar al Center for a New American Security care studiază în mod regulat imaginile prin satelit ale șantierelor navale chineze.

„Nu am văzut niciodată o grămadă de macarale grupate în jurul (unui singur loc)”, a declarat Shugart pentru CNN. „Dacă mergeți înapoi și vă uitați la imaginile istorice, puteți vedea o macara, dar nu un grup adunat în același loc”. Uitându-se la imagini din satelit mai vechi ale aceluiași șantier naval, Shugart a observat, de asemenea, dimensiunea mai mare a submarinului și coada sa distinctivă, indicând o nouă clasă de submarine.

 

Youtube video image

„De obicei, aceste submarine, după ce sunt lansate la apă, sunt acolo, la șantierul naval, timp de câteva luni, pentru echipare. Și nu mai era acolo”, a spus Shugart.

Beijingul a făcut din modernizarea Marinei Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) și a forței sale de submarine una dintre cele mai importante priorități ale sale, în încercarea de a construi o armată de talie mondială la același nivel cu Statele Unite. Potrivit celui mai recent raport privind puterea militară a Chinei din 2023, Marina PLA operează șase submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, șase submarine de atac cu propulsie nucleară și 48 de submarine de atac cu propulsie diesel.

Marina SUA are 53 de submarine rapide de atac, 14 submarine cu rachete balistice și patru submarine cu rachete ghidate. Întreaga flotă americană de submarine este alimentată cu energie nucleară.

Înaltul oficial din domeniul apărării a declarat că nu este clar dacă combustibilul nuclear fusese deja încărcat pe submarinul din clasa Zhou sau dacă nava nu era alimentată cu combustibil atunci când s-a scufundat.

Wall Street Journal a relatat primul despre scufundarea submarinului.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat: „Nu suntem familiarizați cu situația pe care ați menționat-o și în prezent nu avem informații de furnizat”.

China lucrează, de asemenea, la extinderea capacității sale de a produce noi submarine. Chiar dacă Marina PLA retrage submarinele mai vechi, se preconizează că China va avea 65 de submarine în 2025 și 80 în 2035 datorită creșterii capacității sale de construcție a submarinelor, potrivit  Congressional Research Service (CRS).

China are cea mai mare marină din lume după numărul de nave. Marina PLA are 370 de platforme, care includ 234 de nave de război, potrivit CRS, în timp ce SUA are 219 nave de război. SUA au catalogat China drept „o provocare pe termen lung”.

Într-o ofensă la adresa bazei industriale chineze, oficialul din domeniul apărării a declarat: „Incidentul ridică întrebări mai profunde cu privire la responsabilitatea internă a APL și la supravegherea industriei de apărare a Chinei - care a fost mult timp afectată de corupție”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel