Cel mai modern tanc al Rusiei are un nou sistem de protecție. Rușii pariază pe T-90M Proryv, în timp ce T-14 Armata pare sortit eșecului

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc rusesc de tip T-90 în timpul paradei cu ocazia Zilei Victoriei în 2013. Foto: Vitaly V. Kuzmin via Wiki
Tanc rusesc de tip T-90 în timpul paradei cu ocazia Zilei Victoriei în 2013. Foto: Vitaly V. Kuzmin via Wiki

Ministerul Apărării din Federația Rusă a comandat deja primul lot de tancuri T-90M Proryv care vor dispune de noul complex de protecție activă Arena-M.

Sistemul de protecție activă Arena-M era în faza finală a testelor de calificare încă de la începutul acestui an. Arena-M este conceput pentru protecția împotriva armelor antitanc și a dronelor kamikaze.

Rușii au ținut cont și de lecțiile invaziei Ucrainei, unde au pierdut un număr imens de tancuri și blindate grele, Ucraina fiind un adevărat cimitir pentru tancurile rusești.

Comanda unui lot de T-90M Proryv cu noul sistem de protecție Arena-M a fost confirmată de către șeful Direcției Principale de Armament a Forțelor Ruse, Anatoli Guliaev, în cadrul expoziției militare Armata 2024.

2. Tancul pri... (t_90m_proryv_3_38983700.jpg)

Tancul principal de luptă T-90M "Proryv-3"

Acordul a fost semnat, dar nu a fost dezvăluit numărul de tancuri care vor face parte din acest lot de T-90 integrate cu Arena-M.

Complexul Arena-M este conceput pentru a intercepta rachete și alte muniții antitanc, distrugându-le muniție interceptoare.

O inovație ar fi posibilitatea ca Arena-M să intercepteze și drone kamikaze. 

Imaginile cu tancuri rusești care au montate structuri improvizate de tip cușcă pentru protecția împotriva dronelor au fost virale în primul an al invaziei ilegale și neprovocate a Ucrainei.

 

Rușii pariază pe T-90M Proryv, în timp ce ultra promovatul T-14 Armata pare sortit eșecului. Noul tanc rus T-14 Armata a fost 11 secunde pe frontul din Ucraina

 

Pe lângă tancurile din perioada sovietică, T-90M Proryv a fost și este în continuare folosit cu mare intensitate și în invazia din Ucraina. Acest lucru e demonstrat și de numărul pierderilor.

Amintim că în urmă cu o lună, fapt semnalat și de DefenseRomania, Armata rusă a pierdut al al 100-lea cel mai modern tanc T-90M. 

Cercetarea respectivă a fost făcută de un analist OSINT al portalului Oryx. Conform informațiilor disponibile publicului, analistul a reușit să contorizeze 100 de tancuri T-90M distruse și avariate, folosind fotografiile și înregistrările video disponibile pe reţele de socializare. Această listă include, de asemenea, vehicule care au fost capturate de forțele armate ucrainene și abandonate de militarii ruşi pe câmpul de luptă fără să fi suferit daune serioase.

3. Tanc ruses... (t-90m-distrus_38875100.jpg)

Tancuri rusești de tip T-14 Armata

Tancul T-90M în sine este o versiune îmbunătățita a tancului T-90/A, care are protecție suplimentară, noi sisteme de control și un motor și o transmisie modernizate. Blindatele T-90M sunt modernizate pe baza tancurilor T-90 și T-90A care au fost în serviciul armatei ruse începând cu anii 1990.

Pe de altă parte e de remarcat că T-14 Armata, promovat intens de ruși, nu a luat parte la război. Numărul mic de tancuri și problemele în ceea ce privește producția, mai ales în contextul sancțiunilor și a costului programului, probleme reale pentru T-14.

Debutul propagandistic al T-14 Armata în Ucraina a fost făcut în februarie 2023, printr-un videoclip de 11 secunde postat pe Internet, în care tancul este prezentat ca executând un foc în zona așa-zisei ”operații militare speciale”.

În iulie 2023, agenția rusă de presă Tass informa că “mai multe” tancuri de tip T-14 au fost trimise în Ucraina, în cadrul unor unități subordonate Regiunii Militare Sud, pentru a fi testate în condiții reale de luptă.

Despre faptul că T-14 Armata e pus în stand by de ruși a făcut câteva observații și generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, la origine tanchist, într-o ediție recentă a podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat de DefenseRomania.

„T-14 nu prea și-a dovedit eficiența. Văd că rușii nu prea mai continuă producția, s-au apucat să producă tot T-90 mai mult. Cu siguranță au realizat că T-14 nu răspunde la amenințări și au hotărât să nu mai investească în program până nu identifică mijloace eficiente antidronă și până nu vor remedia lipsurile pe care le-au identificat. Au hotărât să rămâna cu T-90 care și-a dovedit valoarea. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg”, a conchis gen. (r.) Tomescu.

2. Tancuri ru... (t-14-armata_37997700.jpg)

Tancuri rusești de tip T-14 Armata

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.

CITEȘTE ȘI: Bătălia tancurilor în Ucraina: T-14 Armata, fantoma care nu sperie pe nimeni. Câte tancuri are de fapt Rusia și de ce rămâne periculoasă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel