Cel mai modern obuzier rus suferă. 2S43 “Malva” e departe de omologul ucrainean “Bohdana”, ca să nu mai vorbim de variantele occidentale PzH 2000, Caesar sau Archer

Obuzier rusesc 2S43 “Malva”.
Obuzier rusesc 2S43 “Malva”.

Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.

Imaginile apărute recent de la Academia de Artilerie Militară Mikhailovskaya din Sankt Petersburg  pun în evidență modernizări ale platformei Malva, care a fost adaptată pentru a utiliza tunul de 152 mm/50 (diametrul țevii 152 mm, lungimea țevii 152 mm x 50 = 7.600 mm) de la sistemul 2A36 “Giatsint-B” (dezvoltat în 1968, pentru a rezolva lacunele de performanță identificate în timpul luptelor din Ucraina.

Malva, un sistem de artilerie pe roți montat pe șasiul BAZ-6910-027, a fost anterior echipat cu tunul 152mm/47 2A64, identic cu cel al obuzierului autopropulsat 2S19 “Msta-S” (dezvoltat în 1980).

Cu toate acestea, s-a dorit ca 2A64 să concureze cu sistemele moderne de artilerie occidentale de calibru 155 mm/52, ceea ce a determinat Rusia să modernizeze Malva cu tunul Giatsint-B, oferind o rază de acțiune crescută la aproximativ 35 de kilometri.

 

 2S43 “Malva” rămâne prizonier trecutului sovietic

 

În pofida acestor îmbunătățiri, sistemul 2S43 “Malva” rămâne prizonier trecutului sovietic și se află mult în urmă față de cele occidentale avansate (precum germanul PzH 2000, francezul ”CAESAR”, suedezul ”Archer” sau sud-coreeanul K9 ”Thunder”, cumpărat și de România). Mai mult, Malva este mai slab chiar și decât obuzierul autopropulsat “Bohdana”, produs de Ucraina, care se poate lăuda cu o rază de acțiune de 40 de kilometri și cu o precizie superioară.

Malva este proiectat pentru a lovi posturi de comandă, poziții defensive, unități de artilerie și rachete, sisteme de apărare antiaeriană, vehicule blindate și formațiuni de infanterie. Sistemul actualizat își extinde gama și oferă mobilitate datorită platformei sale pe roți, dar eficiența sa în medii contestate, precum conflictul în curs din Ucraina, rămâne îndoielnică.

Performanța de luptă a evidențiat limitările sistemului împotriva artileriei moderne occidentale, în special în ceea ce privește raza de acțiune, precizia și cadența de foc. Forțele ucrainene, echipate cu artilerie de 155 mm standard NATO, au depășit efectiv Malva în mai multe focuri directe de artilerie, subliniind provocările cu care se confruntă încă modernizarea artileriei ruse.

De altfel, performanța neimpresionantă a obuzierului Malva în Ucraina reflectă probleme mai ample din complexul militar-industrial al Rusiei. În timp ce eforturile de modernizare a sistemului demonstrează că în industria militară rusă factorul adaptabilitate și flexibilitate începe să crească, lipsa curajului de a se desprinde total de modelele mai vechi, din epoca sovietică, limitează capacitatea Rusiei de a concura în acest domeniu cu tehnologia occidentală de ultimă oră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel