Cel mai apropiat aliat al Rusiei vine în ajutorul lui Putin? Kievul: „Belarus adună armata și echipamente la granița cu Ucraina”

Rusia Belarus / Foto: ministerul rus al apărării, facebook
Rusia Belarus / Foto: ministerul rus al apărării, facebook

Deși este cel mai apropiat aliat al Rusiei, Belarus nu s-a implicat până acum direct în război. Cu toate acestea, Ministerul de Externe ucrainean a anunțat o concentrare mare de trupe belaruse în apropierea graniței cu Ucraina și a cerut retragerea acestora pentru a evita „greșelile tragice”, potrivit unui comunicat oficial.

Belarusul masează trupe și arme de-a lungul graniței de nord a Ucrainei „sub pretextul unor exerciții”, a declarat duminică Ministerul de Externe al Ucrainei, citând informații adunate de sursele sale, a raportat Kyiv Independent.

Deși Belarusul este cel mai apropiat aliat al Rusiei, vecinul nordic al Ucrainei nu este în prezent implicat direct în războiul de pe teritoriul Ucrainei. Comunicatul de presă al ministerului este prima declarație privind relațiile dintre Ucraina și Belarus din septembrie anul trecut.

Oficialii de la Kiev avertizează că Minskul a masat forțe importante în vecinătatea orașului belarus Gomel.

”Potrivit agențiilor de informații ale Ucrainei, Forțele Armate ale Republicii Belarus, sub pretextul unor exerciții, concentrează un număr semnificativ de personal, în special Forțele de Operații Speciale, arme și echipamente militare, inclusiv tancuri, artilerie, rachete antiaeriene, sisteme de lansare de rachete multiple (MLRS) și echipamente de geniști, în regiunea Gomel de lângă S-a înregistrat și prezența mercenilor din fostul PVC „Wagner”.

Gomel este situat la aproximativ 30 de kilometri de granița dintre Belarus și Ucraina. Ministerul a mai spus că unele elemente ale fostei Grupări de mercenari ai lui Prigojin - Compania Privată Wagner - au fost depistate în zonă.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că Ucraina nu a comis niciodată și nu va comite nicio acțiune neprietenoasă împotriva poporului belarus.

În declarația sa , Ministerul Afacerilor Externe a avertizat, de asemenea, Belarus să nu „facă greșeli tragice pentru țara sa sub presiunea Moscovei” și să-și îndepărteze imediat forțele de la granița cu Ucraina.

”Avertizăm că în cazul unei încălcări a frontierei de stat a Ucrainei de către Belarus, țara noastră va lua toate măsurile necesare pentru exercitarea dreptului la autoapărare garantat de Carta ONU”, au precizat aceștia.

Armata rusă în Belarus / Foto: GUR

Ei adaugă că, în acest caz, toate trupele, instalațiile militare și liniile de aprovizionare din Belarus vor deveni ținte legitime. Aceștia au emis un alt avertisment pentru trupele care efectuează exerciții în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, explicând că acestea ar reprezenta o „amenințare la adresa securității naționale și a securității globale a Ucrainei”.

Liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat anterior că a trimis o treime din armată la graniță, explicând că acumularea de trupe a fost rezultatul unei neînțelegeri între Belarus și Ucraina.

Comandantul forțelor de apărare aeriană din Belarus, generalul Andrey Lukianovici, a confirmat pe 19 august că au desfășurat unități și avioane suplimentare de apărare aeriană la granița lor cu Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel