Cehia se teme de un posibil acord între SUA și Rusia care să nu fie în interesul Europei și al Ucrainei. „Acum situație e mai bună pentru Rusia decât pentru Ucraina”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, crede că Trump va depune eforturi pentru a pune capăt războiului din Ucraina și va încheia un acord cu Putin, dar este puțin probabil ca acordul să fie în interesul Europei și al ucrainenilor.

„Multe țări au așteptat sosirea noii administrații, sperând că Donald Trump va schimba situația, mai ales după ce i-au auzit cuvintele că va pune capăt războiului în 24 de ore. Nu cred că este realist. Dar, în același timp, cred că va depune eforturi pentru a pune capăt acestui război și a face o înțelegere cu Putin. Cel mai probabil, un astfel de acord nu va fi în interesul nostru și nici în interesul Ucrainei”, a spus Pavel, la Praga vineri seara, la deschiderea Summit-ului pentru Apărare al IISS, potrivit Interfax Ucraina.

Pavel a remarcat că propunerile exprimate anterior de consilierii președintelui ales al SUA sunt: transferul unei părți din teritoriile ocupate către Rusia; refuzul Ucrainei de a deveni membră a NATO pentru cel puțin 20 de ani și; „impunerea responsabilității Europei pentru protecția pe termen lung a unei linii demilitarizate de 1.300 de kilometri”.

În același timp, Pavel și-a exprimat convingerea că orice reglementare de pace în Europa ar trebui să fie convenită cu un număr mare de părți, inclusiv China, India, care influențează Rusia și, pe de altă parte, Europa ar trebui să participe.

„Pentru că acest acord de pace va avea un impact puternic asupra arhitecturii de securitate din întreaga Europă. Deci un astfel de acord nu poate fi încheiat fără Europa, fără Ucraina. Nu are sens”, a adăugat președintele.

Vorbind despre alegerile din SUA, Pavel a menționat că „Europa va trebui să facă mai mult împreună, indiferent de rezultatele alegerilor americane”, dar „cu președintele Trump, probabil că va trebui să o facem mai repede”. El a adăugat că va fi necesar să așteptăm pentru a vedea care va fi politica reală a noii administrații americane cu privire la Ucraina, Europa și NATO.

„În ceea ce privește Ucraina, punctul meu de vedere este poate mai puțin corect din punct de vedere politic, dar o voi spune oricum. De la început, nu am făcut suficient. Doar câteva țări, și sunt mândru că Cehia a fost una dintre ele, i-au oferit Ucrainei tot ce avea nevoie și tot ce i-am putut oferi noi. Dar începutul sprijinului militar a fost destul de lent”, a spus Pavel.

El a recunoscut, de asemenea, că sprijinul lent al Ucrainei a permis Rusiei să avanseze, deși avea mari probleme cu comanda și logistica rușilor.

„Dar, în același timp, chiar și rușii au învățat o lecție din război. Au devenit mai eficienți pe câmpul de luptă, iar sprijinul din partea noastră către Ucraina, în echipamente militare și finanțe, nu a fost suficient pentru victorie. Prin urmare, am observat un fel de impas”, a spus liderul ceh.

În opinia sa, „acum situația este ceva mai bună pentru Rusia decât pentru Ucraina”, iar „în această situație este greu să încurajăm una dintre părți să negocieze”.

 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, un dosar ce va fi moștenit și de următoarele generații?

 

Nota autorului: Prin încheierea unui acord cu Rusia dezavantajos Ucrainei, administrația Trump ar transmite efectiv altei generații rezolvarea unei probleme de securitate grave pentru Europa și pentru întreaga lume. Desemnarea lui JD Vance ca vicepreședinte, cu mari șanse de a fi succesorul lui Trump la președinție, ar asigura continuitatea acestei abordări din partea SUA pe următorii 12 ani.

În același timp, încheierea acestui potențial acord cu Rusia ar însemna o recunoaștere efectivă a incapacității Americii de astăzi și a întregului Occident – în primul rând, dar și a umanității în general, de a garanta regulile internaționale bazate pe echitate. S-ar deschide efectiv calea statelor de a folosi forța în schimbarea granițelor.

Deocamdată nu se poate evalua dacă acest potențial acord cu Rusia, încheiat prin forțarea Ucrainei și a Europei să-l accepte, ar duce la întărirea poziției SUA pe plan internațional sau va fi interpretat de China și Rusia ca un moment de slăbiciune de care vor încerca să profite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel