Stat membru al NATO și UE, Cehia „trebuie să se pregătească cu atenție pentru posibilitatea de a intra într-un conflict armat”, deși riscul unui atac asupra țării rămâne scăzut, potrivit documentului strategic.
Strategia de securitate prezentată este fără precedent în ceea ce privește identificarea explicită a amenințărilor și a impactului acestora pentru societatea cehă.
Actuala Strategie afirmă că Rusia slăbește instituțiile democratice și destabilizează societatea prin acțiuni hibride, relatează Reuters.
„Dacă în Rusia nu vor avea loc schimbări politice și sociale fundamentale și profunde, Rusia va rămâne o amenințare pentru spațiul european, indiferent de rezultatul războiului din Ucraina”, se arată în document. O idee care se regăsește și în viziunea altor state. Astfel, zilele trecute, Șeful de Stat Major al Armatei Marii Britanii prezenta o concluzie similară, conform căreia Rusia va reprezenta o amenințare pentru Europa și după încheierea războiului din Ucraina.
Cehia a început să reconsidere relațiile cu Rusia și China abia când actualul guvern a preluat mandatul la sfârșitul anului 2021, după ce guvernul anterior al fostului președinte Miloș Zeman a menținut contacte strânse cu ambele țări.
După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, actualul guvern de centru-dreapta a sprijinit rapid Kievul prin trimiterea de echipamente militare, inclusiv tancuri.
„Rusia acționează în mod deliberat împotriva stabilității politice, economice și sociale a Cehiei”, se arată în documentul strategic. „Reprezintă o amenințare fundamentală la adresa securității noastre”, a adăugat acesta.
China, se subliniază în documentul strategic, „pune la îndoială ordinea internațională”, ceea ce are consecințe dăunătoare pentru securitatea euro-atlantică.
"Interesul comun al Rusiei și Chinei este de a slăbi influența și unitatea țărilor democratice. Această rivalitate sistemică este pe termen lung", a subliniat el.
Practic, Strategia de securitate a Cehiei preia temele ce se regăsesc în Noul Concept Strategic adoptat la Summitul NATO de la Madrid, din 2022.
În strategia anterioară de securitate cehă din 2015, Rusia și China nu sunt menționate.
Legăturile cu Rusia au devenit tensionate în 2021, înainte de războiul din Ucraina, când serviciile de securitate cehe au acuzat Rusia că se află în spatele unei explozii la un depozit de arme în 2014, fiind atunci expulzați zeci de diplomați ruși. Rusia a negat acuzațiile.
Relațiile cu China s-au răcit când planurile pentru investiții mari chineze nu s-au materializat și când liderii parlamentari cehi și actualul guvern au adâncit legăturile cu Taiwan, deși cele două țări nu au relații diplomatice oficiale.
De asemenea, cehii au avertizat împotriva utilizării tehnologiei și infrastructurii critice chineze. „Există pericolul investițiilor chineze în infrastructura cehă și europeană, dominație în lanțurile strategice de aprovizionare, controlul bunurilor cheie și dezvoltarea de noi tehnologii, în principal inteligență artificială, indiferent de
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News