Cehia primește sistemul antiaerian israelian Spyder, intrat și în competiția pentru programul României SHORAD/VSHORAD

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Spyder este o familie de sisteme de apărare antiaeriană dezvoltată în comun de companiile israeliene Rafael și Israel Aircraft Industries (IAI). Sursa Foto: Rafael Advanced Defense Systems.
Spyder este o familie de sisteme de apărare antiaeriană dezvoltată în comun de companiile israeliene Rafael și Israel Aircraft Industries (IAI). Sursa Foto: Rafael Advanced Defense Systems.

Încă o piesă pentru puzzle-ul antiaerian al Europei. Primele componente ale noului sistem de apărare aeriană Spyder, pe care armata îl cumpără de la compania israeliană Rafael, au ajuns în Cehia.

Primele elemente ale noului sistem de apărare antiaeriană, Spyder, au ajuns la Institutul Tehnic Militar, iar militarii asamblează primele componente. Sistemul folosește vehicule cehești Tatra.

Republica Cehă este prima țară NATO care folosește sistemul Spyder.

Contractul pentru furnizarea a patru baterii ale sistemului israelian Spyder a fost încheiat de Ministerul ceh al Apărării în 2021. Fiecare baterie va avea aproximativ 9 vehicule. „Sunt patru lansatoare care transportă rachete, apoi avem un centru de control al focului și un alt centru de comunicații”, a explicat colonelul Jaroslav Daverni, cel care conduce structura de rachete pentru apărare aeriană din cadrul Armatei Cehiei, într-un interviu pentru publicația Irozhlas.

 

Sistemul Spyder va avea o rază de maxim 80 de km, dar nu va putea proteja împotriva rachetelor balistice

 

Sistemul Spyder este un sistem cu rază scurtă și medie de acțiune, proiectat împotriva avioanelor,elicopterelor, dronelor sau a rachetelor de croazieră. Noul sistem va înlocui sistemul antiaerian sovietic și va costa Cehia 13,7 miliarde de coroane (aprox. 590 d milioane de dolari). Livrarea va finalizată în 2027.

„Raza de acțiune este diferită, deoarece am comandat diferite tipuri de rachete, deci poate fi de la 25 la 80 de kilometri, în funcție de tipul de rachetă pe care îl folosim”, a mai declarat colonelul Jaroslav Daverni. El consideră că este un avantaj faptul că lansatoarele nu trebuie să fie dispuse compact, ci pot fi distanțate la aproximativ zece kilometri, ceea ce îngreunează inamicul să lovească sistemul.

Cu toate acestea, Spyder nu acoperă întreaga țară și nici nu servește la protejarea împotriva rachetelor balistice.

”Nu avem suficiente fonduri pentru a ne permite acoperirea completă a țării prin sisteme de apărare aeriană”, mai arată oficialul.

Republica Cehă a convenit cu Israelul asupra achiziționării de radare mobile MADR, ultimul dintre cele opt comandate a ajuns în decembrie anul trecut.

 

Spyder ar putea fi ales și de România

”Mistral”, produs de compania MBDA

Sistemul SPYDER este unul dintre competitorii pentru Programul SHORAD/VSHORAD al României.

Amintim că România intenționează să fie finalizeze, până la finalul acestui an, pogramul SHORAD/VSHORAD - sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Sistemele SHORAD/VSHORAD completează apărarea antiaeriană a României și vor înlocui treptat sisteme mai vechi, precum Hawk. Ele vor completa sistemele Patriot, cu rază lungă de acțiune. Armata română va opera 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, programul fiind estimat la peste 2,7 miliarde de euro.

Vezi AICI care sunt celelalte companii participante la licitația pentru programul SHORAD/VSHORAD al României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel