Cehia mai are de așteptat 10 ani pentru F-35. Până atunci, Praga negociază la sânge prelungirea contractului JAS-39 Gripen

Avion Gripen - S.C. Air National Guard, flickr (Foto: U.S. Navy, John M. Hageman
Avion Gripen - S.C. Air National Guard, flickr (Foto: U.S. Navy, John M. Hageman

Din 2025, Armata cehă operează 14 avioane suedeze JAS-39 Gripen închiriate, care ar trebui să înlocuiască americanul F-35 în 2035. La acea vreme Gripen-urile au înlocuit avioanele sovietice, în special MiG-21.

Contractul de închiriere al avioanelor suedeze Gripen expiră în 2027. Guvernul ceh  negociază cu Suedia prelungirea contractului de închiriere până în 2035, când Gripen va fi înlocuit cu 24 de avioane americane F-35. 

Cu toate aceste, deocamdată nu este clar cum va fi asigurată apărarea spațiului aerian ceh, mai ales după ce ministrul ceh al apărării Jana Cernochova, după o întâlnire cu omologul său suedez Pal Jonson, a declarat că partea cehă nu este mulțumită de oferta suedeză privind prelungirea închirierii avioanelor JAS-39 Gripen.

După întâlnirea din zilele trecute, negocierile privind prelungirea contractului de închiriere ar trebui să continue în următoarele săptămâni.

Prețul anual de închiriere pentru cele 14 Gripen - contract care expiră în 2027 - este stabilit la 1,7 miliarde CZK pe an (aproximativ 69,4 milioane EUR/an).

Ministrul ceh a subliniat că prețul următorului contract va fi mai mare deoarece aeronavele vor ajunge în ultima etapă a ciclului de viață și vor trebui modernizate, iar costul echipamentelor militare crește în întreaga lume.

Cu toate acestea, există elemente în meniu pentru care partea cehă nu crede că Cehia ar trebui să plătească, a subliniat oficialul ceh, citată de ct24.cz.

„L-am informat pe ministru că oferta din partea suedeză pe care au primit-o colegii mei a fost de așa natură încât nu suntem mulțumiți de ea. Am convenit că este în interesul atât al țării sale, cât și al țării noastre să pună în aplicare acordul și să utilizeze aeronavele Gripen până la sfârșitul ciclului de viață, așa cum era planificat”, a spus Cernochova.

La rândul său Pal Jonson a subliniat că negocierile cu partea cehă sunt în mâinile agenției guvernamentale suedeze FMV, adăugând că Gripen va fi în funcțiune cel puțin până în 2035. „Întreaga familie de modele Gripen este de obicei modernizată în același timp pentru a se adapta la mediul de securitate în schimbare”, a spus Jonson. Potrivit acestuia, funcțiile avioanelor sunt îmbunătățite treptat în acest fel.

Cehia va achiziționa 24 de aeronave F-35 de generația a cincea pentru 150 de miliarde de coroane (6,12 miliarde EUR) a fost aprobată de guvern în septembrie anul trecut și semnată la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

În afară de discuțiile privind avioanele Gripen, cei doi miniștri au semnat la Praga o declarație privind consolidarea cooperării în domeniul apărării dintre Republica Cehă și Suedia, care extinde cooperarea actuală. Documentul și negocierile au inclus, de exemplu, implicarea industriei cehe de apărare în producția de vehicule de luptă de infanterie CV90 sau sprijin suplimentar pentru Ucraina.

Republica Cehă achiziționează 246 de vehicule de luptă de infanterie pe șenile CV90 din Suedia, de la furnizorul suedez BAE Systems pentru 59,7 miliarde CZK (2,44 miliarde EUR), sub forma unui acord interguvernamental (G2G). Achiziția a fost aprobată de cabinetul ceh în mai anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel