În cadrul unei conferinţe organizate de camera Deputaţilor din Parlamentul Cehiei, intitulată ,,Amenințări actuale la adresa securităţii'', au participat, printre alții, directorii serviciilor cehe de informaţii, scrie Ceske Noviny.
Cel mai vocal a fost directorul Serviciului ceh de Informații (BIS) Michal Koudelka, care a vorbit despre activităţile pe care serviciile ruse de informaţiile le desfăşoară în Cehia, dar şi despre riscurile care vin la pachete cu fluxurile de refugiaţi din Ucraina şi de ce refugiaţii ucraineni ar putea fi tine pentru ruşi.
În primul rând, Koudelka a avertizat că cele mai mari riscuri de securitate cu care se confruntă Cehia și aliații săi, acum și se vor confrunta și mai mult în viitor, în contextul conflictului din Ucraina, ţine strict de războiul informaţional – propagarea de dezinformări.
Koudelka a ţinut să precizeze că propagarea de dezinformări, cel puţin în Cehia, va fi urmată de activitatea unor susținători ai Rusiei, de ,,coloana a cincea, care deja este activă”.
„Au început să lucreze conform planului și trebuie să fim pregătiți pentru noile lor atacuri - dezinformare masivă, utilizarea coloanei a cincea și atacuri cibernetice. Consider dezinformarea ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri”, a adăugat șeful BIS.
La începutul conferinței, ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, a spus că războiul din Ucraina a fost un semnal neplăcut care i-a trezit pe toţi cei care credeau că Europa este cel mai sigur loc din lume și că nu poate apărea niciun conflict aici.
Potrivit acesteia, furia lui Putin este cea mai mare amenințare de la al Doilea Război Mondial. „Vă spun clar că va avea un impact negativ asupra tuturor. Modernizarea armatei trebuie să continue. Nu trebuie să se termine cu acest conflict, poate fi un pas intermediar către altceva și ar trebui să învățăm o lecție”, a adăugat ministrul.
Directorul Serviciului de Informații Militare, Jan Beroun, a subliniat că „nu există niciun pericol real care să amenințe direct Cehia, dar cu toate acestea cehii nu sunt bine văzuţi de ruşi.
„Împreună cu Statele Unite, am fost singurele două țări de pe lista Rusiei ca state ostile. Faptul că astăzi există aproximativ 40-50 de state nu schimbă felul în care ne văd rușii. Pe lângă statele baltice, polonezi și SUA, rușii ne pomenesc mereu”, a adăugat Jan Beroun.
La conferință a participat și directorul Oficiului pentru Relații Externe și Informații, Marek Šimandl, dar și directorul Oficiului Național pentru Securitate Cibernetică și Informațională Karel Rehka.
Koudelka a amintit că „expulzarea a optsprezece diplomați ruşi a fost un punct de cotitură istoric împotriva serviciilor de informații ruse”.
„Abia acum putem aprecia semnificația a ceea ce s-a întâmplat. Acum sunt șase diplomați ruși și 25 de membri ai personalului administrativ. Cu acest număr, rușii nu pot desfășura activităţi operative pe teritoriul nostru sub, sub diferite acoperiri’’, a adăugat el.
Republica Cehă expulzează anul trecut 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, ca urmare a suspiciunii că serviciile ruse de informatii au fost implicate în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice, care a avut loc în 2014.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News