Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat Morana, expus la Eurosatory de Czechoslovak Group - CSG (Foto: CSG, X)). Morana are un sistem automat de țintire și încarcare, fiind operat de un echipaj format din 3 persoane. Distanța maximă de tragere este de 32 km
Obuzier autopropulsat Morana, expus la Eurosatory de Czechoslovak Group - CSG (Foto: CSG, X)). Morana are un sistem automat de țintire și încarcare, fiind operat de un echipaj format din 3 persoane. Distanța maximă de tragere este de 32 km

Acordurile privind furnizarea de componente și producția licențiată, inclusiv transferul de tehnologii și documentație pentru producția de muniție de artilerie, au fost semnate în marja celui de-al doilea Forum internațional al industriei de apărare (DFNC2) de la Kiev.

Ukrainian Armor (companie privată din sectorul de apărare al Ucrainei) a semnat un pachet de documente privind cooperarea cu consorțiul ”Czechoslovak Group” - CSG, inclusiv un acord privind producția de muniție de artilerie de 155 milimetri.

Un document se referă la furnizarea de componente, iar celălalt se referă la licențierea producției de muniție (transfer de tehnologie și documentație pentru producerea de cartușe de artilerie).

Potrivit serverului ucrainean Militarnîi, începerea producției licențiate este planificată pentru începutul anului viitor.

 

Cehia și Ucraina vor produce obuze la standarde NATO

Producția de muniție de artilerie de 155 mm în Pennsylvania, SUA. Fotografie ilustrație

 

Purtătorul de cuvânt al holdingului ceh, Andrej Cirtek, declara încă din martie că CSG, cu sprijinul Ministerului ceh al Apărării, negociază cu companii și organizații de stat ucrainene pentru a transfera o parte din producție sub formă de joint ventures. Producția de muniții și echipamente grele de teren ar trebui să aibă loc în Ucraina.  

Șeful companiei ucrainene ”Ukrainian Armor”, Vladyslav Belbas, a venit și cu câteva detalii: „Anul viitor, intenționăm să producem și să livrăm aproximativ 100.000 de obuze, iar în 2026, peste 300.000. Pregătirile au început deja”.

El a adăugat că o parte din muniție va fi produsă în Ucraina și o parte în Cehia. O astfel de cooperare ar trebui să permită creșterea producției de muniție și reducerea costului pentru obuzele fabricate în comun.

în cele două facilități urmând să fie realizate obuze de artilerie standard de 155 de milimetri, precum și obuze cu o rază de acțiune de 37 și 43 de kilometri.

În plus, este planificată producția de muniție suplimentară de artilerie, precum și muniție de tanc de calibrul NATO.

Încă din aprilie a acestui an, CEO-ul CSG, Michal Strnad, a declarat pentru Reuters că compania ia în considerare producția în comun cu o companie ucraineană. Potrivit Militarnîi, semnarea documentelor pare a fi realizarea strategiei dezvăluită în primăvară.

CSG, care este unul dintre cei mai mari producători de muniție din Europa, intenționează să producă și alte arme în Ucraina, cum ar fi piese de schimb și blindaje pentru vehicule blindate. „Ambiția este ca contractele relevante să fie încheiate în acest an, cu faptul că producția ar putea începe în trei ani”, a adăugat Círtek.

Michal Strnad mai declara pentru Reuters că înțelegerea cu ucrainenii ar trebui să fie similară cu un joint venture semnat între concernul german Rheinmetall și Ukroboronprom (holding de stat care coordonează întreprinderile de apărare din Ucraina).

De la începutul invaziei ruse din februarie 2022, CSG a trimis aproximativ 150 până la 160 de echipamente în Ucraina.

Trebuie spus că ”Excalibur Army” (companie parte din consorțiul ”Czechoslovak Group” - CSG) acționează ca producător și centru de compensare a munițiilor - producând sisteme de apărare aeriană şi vehicule, aducând tancuri, artilerie şi obuze din întreaga lume şi recondiţionându-le pentru Ucraina.

Amintim că Comisia Europeană se așteaptă ca producția anuală la nivelul UE să ajungă la 1,4 milioane de proiectile până la sfârșitul anului 2024, de la aproximativ 500.000 în urmă cu un an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel