,,Cu câteva zile în urmă, un alt lot de ajutor militar din rezervele armatei a fost trimis în Ucraina”, a menționat Řehka, citat de agențiile de presă ČTK din Cehia și Tass din Rusia.
El a solicitat întărirea capacității de apărare a Cehiei în legătură cu acțiunile Federației Ruse în Ucraina și cu retorica autorităților ruse, care amenință Occidentul.
La rândul său, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a declarat că Ucraina trebuie să fie susținută în continuare, deoarece țara atacată de Rusia se află în prima linie de apărare. Potrivit precizărilor sale, stocurile de materiale militare pe care partea cehă le-ar putea dona Ucrainei au fost epuizate, dar acest lucru nu înseamnă că Cehia s-a resemnat și a renunțat la căutarea altor forme de sprijin.
Agenția de presă CTK a informat că Cehia a găsit oportunități de a cumpăra sute de mii de obuze de artilerie pentru Ucraina, din țări din afara UE, cu folosirea unor fonduri ale uniunii. Aspecte legate de achiziționarea acestora au fost discutate deja cu oficialii de la Kiev.
În Cehia, potrivit agenției, în zilele următoare, va începe pregătirea a circa 500 de militari din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. Continuarea în 2024 a participării republicii la programul de pregătire pentru personalul militar ucrainean a fost aprobată în noiembrie 2023 de către Camera Deputaților, camera inferioară a Parlamentului ceh.
De la începutul conflictului militar din Ucraina, Cehia a donat acestei țări materiale militare achiziționate anterior în valoare de 6,2 miliarde de coroane (aproximativ 263 de milioane de dolari). Valoarea reziduală a acestora la momentul realizării donației a fost de 1,2 miliarde de coroane (aproximativ 51 de milioane de dolari). În anul 2023, Ucraina a primit din Cehia elicoptere, tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, obuziere autopropulsate, lansatoare de rachete și diverse tipuri de muniție din rezervele armatei.
Comentariul autorului: Reprezentanții conducerii politico-militare a Cehiei se află într-un contact permanent cu oficialii ucraineni. Astfel, pe 17 februarie, la Munchen, a avut loc o întâlnire între președinții Cehiei și Ucrainei, Petr Pavel și Volodimir Zelenski, aflați la conferința internațională pe probleme de securitate, De asemenea, în urmă cu două zile a avut loc o convorbire telefonică în regim de videoconferință între miniștrii apărării din cele două țări, Jana Černochová și Rustem Umerov.
Anterior, a devenit cunoscut faptul că Cehia a identificat în afara UE cantități importante de muniție, respectiv 500.000 de obuze cu calibrul de 155 de milimetri și 300.000 cu calibrul de 122 de milimetri. Acestea ar putea fi transferate în Ucraina în termen de câteva săptămâni.
Problema este că statele membre UE nu acceptă cumpărarea de muniție din afara uniunii, iar finanțarea pentru aceasta ar trebui asigurată de SUA, Germania, Suedia și alte state. Potrivit reprezentanților cehi, țările care ar putea coopera pentru achiziția de muniție pentru Ucraina condiționează participarea la acest proiect de menținerea secretă a datelor concrete privind tranzacțiile pe această temă.
Deși până în prezent nu au fost făcute referiri la proveniența muniției, la începutul lunii februarie, serverul Politico de la Bruxelles a menționat că Cehia caută obuze de artilerie în state precum Coreea de Sud, Turcia și Republica Sud-Africană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News