Cehia a contabilizat ajutorul militar acordat Ucrainei de la începutul invaziei rusești: 268 de milioane de euro

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc T-64, Foto: Ministerul ceh al apărării
Tanc T-64, Foto: Ministerul ceh al apărării

Ministerul ceh al Apărării a informat, pe 03.07.2024, că, de la începutul invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina, Cehia a acordat Kievului un ajutor militar în valoare de 6,75 miliarde de coroane (aproximativ 268 de milioane de euro).

Deși livrările de tehnică militară și muniție către partea ucraineană au fost aprobate progresiv de Guvernul ceh, în regim secret, astăzi, la propunerea ministrului ceh al apărării, Jana Černochová, executivul a desecretizat lista cu materialele furnizate Kievului.

Din aceasta rezultă că Cehia a acordat Ucrainei opt unități de tehnică de aviație, din care două au fost livrate în acest an.

,,În total, au fost predate părții ucrainene 94.860 de obuze de artilerie, din care 10.000 în acest an”, a declarat pentru agenția de presă ČTK purtătorul de cuvânt al Ministerului ceh al Apărării, David Polák.

Pe listă se mai află, de exemplu, 62 de tancuri, 131 de mașini de luptă ale infanteriei, 26 de mașini de cercetare chimică, 16 complexe de apărare antiaeriană, 47 de autovehicule, 13 tunuri și 12 lansatoare de rachete.

După cum au anunțat reprezentanții militari cehi, partea cehă a mai donat Ucrainei 4.900 de rachete pentru lansatoarele de rachete, 645 de rachete antitanc, 8.022 vehicule blindate, 128 de mortiere, 17.400 de mine pentru mortiere, 435 de rachete antiaeriene, 41.258 de arme de foc și peste patru milioane de cartușe.

Černochová a menționat faptul că Cehia se află de partea Ucrainei încă de la începutul conflictului și a fost una dintre primele țări care au acordat ajutor militar Kievului.

,,Ministerul Apărării a analizat cu grijă, încă de la începutul conflictului, ce poate furniza Ucrainei, fără a afecta capacitatea de apărare a Cehiei”, a spus Černochová.

Potrivit precizărilor sale, în prezent, în depozitele armatei nu se mai află prea multe materiale excedentare.

,,Ajutorul nostru însă nu se va opri, numai că va lua o altă formă”, a menționat ministrul ceh al apărării.

Černochová a făcut referiri, de exemplu, la inițiativa cehă privind achiziționarea de muniție de artilerie pentru Ucraina din afara Uniunii Europene, la care Cehia contribuie cu 866 milioane de coroane (peste 34 de milioane de euro). În urmă cu puțin timp, partea cehă a anunțat că a transferat Ucrainei primele 50.000 de obuze achiziționate în cadrul inițiativei, urmând ca până la sfârșitul anului să fie furnizate aproximativ 500.000 de obuze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel