Textul jurnalistul Alexander Timokhin, publicat pe portalul de propagandă Vzgyad, apropiat Kremlinului, e o „capodoperă” de propagandă și un exemplu elocvent de cum se vede realitatea dintr-o perspectivă opusă nouă.
E elocvent pentru că, opinia nu reprezintă un narativ aflat undeva la periferia societății ruse, ci mai degrabă e un narativ îmbrățișat de marea masă a societății ruse.
„Monstruoasa propagandă rusofobă” și trupe aliate comasate în România și Polonia
O Rusie care, manipulată intern, de „jurnaliști” precum Timokhin, trăiește într-o cu totul altă realitate. Ancorată în retorica Războiului Rece și în procesul de reinventare al eternului inamic extern american, propaganda rusă prezintă o Rusie nu agresoare, ci de fapt ... victimă a Occidentului care are ca obiectiv distrugerea ei.
Alexander Timokhin își începe textul acuzând numărul de trupe NATO de la granița Ucrainei și „monstruoasa propagandă rusofobă din mass-media occidentală” care poate pune Moscova în fața unui război nuclear cu Occidentul. Cinic și în mod înjositor, autorul compară așa-zisele „atacuri” din Europa împotriva populației de limbă rusă cu agresiunea împotriva evreilor din anii 1930 premergătoare dramei Holocaustului.
Potrivit textului, care încearcă să prezinte un context asupra a cum Rusia și NATO au ajuns la un pas de conflict, în cea mai periculoasă situație de după Războiul Rece, cauza principală o reprezintă politica Statelor Unite ale Americii și militarizarea Estului. Autorul spune că imediat după începerea ofensivei ruse în Ucraina, Polonia și România au „dislocat trupe la granițele Ucrainei”. Timokhin scrie că SUA sunt responsabile de prăbușirea păcii în Europa, o Europă care coopera cu Rusia, stat ce oferea bătrânului continent „securitatea energetică”. El acuză elitele politice europene că au contribuit la „sinuciderea Europei” și au făcut jocul Washingtonului care din 2010 a investit miliarde în producerea „haosului ucrainean”.
Propaganda rusă e și ea conștientă că nu poate rezista unei confruntări cu NATO. Soluția nucleară e „salvarea”
După prezentarea din perspectivă rusă a evenimentelor care au dus la „operațiunea militară specială” a Federației Ruse în Ucraina, adică războiul și atacul brutal și neprovocat al Rusiei asupra statului vecin pe care îl agresează continuu din 2014 încoace, jurnalistul rus expune în cealaltă realitate motivele pentru care țara sa ar trebui să reia testele nucleare.
Acesta e de părere că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina arată „destul de clar că nu vom putea câștiga (n.a. - un război împotriva NATO) și nici nu vom putea rezista într-o asemenea confruntare fără utilizarea masivă a armelor nucleare”.
„Se ridică întrebarea, cât de pregătiți vom fi să le folosim?”, scrie Timokhin.
Jurnalistul propune un inventar al focoaselor nucleare, mai ales din perspectiva restaurării acestora.
Timokhin conchide că lucrările de întreținere a focoaselor nucleare și, în pofida numărului mare de focoase pe care Moscova le deține, fiabilitatea acestora, multe fiind foarte vechi, ar putea fi o „problemă de supraviețuire pentru Rusia”.
Propaganda rusă cere reluarea testelor nucleare și ieșirea Rusiei din Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare
El e de părere că Moscova ar trebui să reia în acest testele nucleare, procedură prin care și-ar consolida capacitatea nucleară și ar reuși să reabiliteze „fără perdea” un număr mare de astfel de focoase.
Timokhin admite că o asemenea decizie, de ieșire a Federației Ruse din Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare, ar provoca un cutremur geopolitic în Occident, dar în retorica sa beligerantă consideră decizia necesară și o vede chiar ca pe un factor de descurajare.
Amintim că Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996 şi deschis pentru semnare la 24 septembrie 2006.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News