Cealaltă față a războiului: Peste 20.000 de copii ucraineni au fost răpiți și deportați de ruși din teritoriile ocupate, toate cazurile fiind documentate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

De la începutul invaziei neprovocate asupra Ucrainei, peste 20.000 de copii ucraineni au fost îndepărtați cu forța de către Rusia de familii, prieteni și casele lor. Toate cazurile acestei tragedii de proporții covârșitoare sunt documentate.

În prezent există coaliții internaționale care aduc în discuție problema copiilor ucraineni deportați din teritoriile ocupate de ruși.

Acesta va fi un subiect și al summitului pentru Ucraina de la finalul acestei săptămâni, summit care va fi organizat de Elveția.

Coaliția internațională pentru întoarcerea copiilor ucraineni este o platformă de coordonare pentru facilitarea eforturilor comune și a cooperării între Ucraina și statele partenere și organizațiile internaționale pentru a răspunde la problema deportărilor ilegale și a strămutării forțate a copiilor ucraineni de către Federația Rusă. Coaliția este co-prezidată de Guvernul Ucrainei și de Guvernul Canadei iar țara noastră este parte a acestei inițiative salutabile.

Campania se desfășoară sub deviza Bring Kids Back.

DefenseRomania a participat săptămâna trecută la un briefing în care Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, a discutat inclusiv despre aceste deportări ale celor mici. Publicația noastră se alătură celor care pun umărul pentru a rezolva problema deportărilor ilegale și a strămutării forțate a copiilor ucraineni de către ocupantul rus.

2. Crime de r... (screenshot-2023-08-18-163905_19440400.png)

Crime de război comise de Rusia în Ucraina. Foto: Captură video documentarul „Beyond the peace”

„Acesta e un subiect pe care am încercat să îl aducem în atenția publică internațională în ultimele luni, alături de partenerii noștri. În decembrie anul trecut o coaliție internațională a fost lansată cu scopul de a se ocupa de problema copiilor răpiți din Ucraina.

Coaliția e condusă de Ucraina și Canada, dar avem peste 30 de state care au aderat la ea, inclusiv România. Intenționăm să continuăm să abordăm această problemă majoră. Estimările noastre sunt că peste 20.000 de copii au fost deportați din Ucraina în Rusia, cazuri stabilite cu documente oficiale, dar numărul real e mult mai mare”, a punctat șeful misiunii diplomatice ucrainene în România.

Potrivit datelor oficiale ale coaliției, amploarea tragediei strămutărilor copiilor ucraineni e uriașă. Sunt documentate 19.546 de răpiri și deportări, din care doar 388 de copii s-au întors la familiile lor în Ucraina. 546 de copii au murit în războiul declanșat de Rusia, iar 1.330 au fost răniți în timp ce 15 au fost abuzați sexual.

 

 

Summitul de pace pentru Ucraina din Lucerna, organizat de neutra Elveție

 

3. Distrugeri... (ucraina_95615700.jpg)

Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Situat la câţiva kilometri distanţă de Lucerna, în inima Elveţiei centrale, complexul hotelier unde va avea loc summitul este situat pe creasta spectaculoasă a unui munte înalt de 1.128 de metri, care coboară abrupt spre Lacul Celor Patru Cantoane (Lacul Lucerna).

"Alegerea s-a îndreptat spre Burgenstock, deoarece situaţia sa geografică permite o securitate mai bună pentru conferinţă. Burgenstock nu se află într-o zonă urbană, beneficiind în acelaşi timp de un acces facil", au explicat, citate de Agerpres, autorităţile elveţiene.

Aproximativ două treimi din costurile conferinţei despre Ucraina (între 10 milioane şi 15 milioane de franci elveţieni) sunt dedicate securităţii.
Ca informații de can-can, tot în acest complex în 2002, Guvernul sudanez şi grupări ale unor rebeli au semnat acolo un acord pentru încetarea focului timp de şase luni în munţii Nuba, sub egida Statelor Unite şi a Elveţiei.

În schimb, în 2004, discuţiile dintre Grecia şi Turcia despre reunificarea Ciprului au eşuat sub conducerea lui Kofi Annan, pe atunci secretarul general al ONU.

În 2021, în timpul pandemiei de COVID-19, complexul elveţian trebuia să găzduiască Forumul economic mondial (WEF), care se desfăşoară de obicei la Davos, dar reuniunea a fost transferată la Singapore, înainte de a fi în cele din urmă anulată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel