„Ar fi naiv să credem că războiul se va termina în acest an. Deocamdată, Putin nu se va abate de la obiectivele sale de război. El va continua să încerce să destabilizeze Europa. Pe plan intern, el pregătește populația rusă pentru un conflict sistemic pe termen lung cu Occidentul. Ne confruntăm cu un deceniu de război în Europa. NATO și Germania trebuie să se alinieze strategic pentru un deceniu de amenințare”, a declarat Wüstner, în amplul său interviu acordat Bild am Sonntag.
Desigur, nu este cel mai rău scenariu (worst case scenario) cum ar fi degenerarea situației într-un război nuclear Rusia – NATO sau ocuparea Ucrainei într-unul până la doi ani, dar perpetuarea confruntării la o intensitate atât de mare, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, va avea cu siguranță efecte negative la nivel global, nu doar în Ucraina și Rusia.
Cea mai mare economie a Europei și-a dat seama că a rămas mult în urmă cu înzestrarea militară
Armata germană. Foto: Bundeswehr
Implicațiile pentru Germania ale unui război de mare durată între Rusia și Ucraina sunt mari, deoarece, în paralel cu susținerea Kievului, Germania trebuie să descurajeze Rusia prin echiparea rapidă a forțelor sale armate, potrivit lui Wüstner.
„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și, în același timp, să echipăm Bundeswehrul mai repede. Acesta este singurul mod în care putem asigura o descurajare credibilă împreună cu NATO. Descurajarea previne războiul. Oricine nu descurajează, invită.”
Wüstner remarcă sprjinul vital al SUA pentru Ucraina, precum și importanța covârșitoare a Americii în arhitectura de securitate a NATO. Însă, își face griji pentru perioada post-Biden.
„Fără SUA, Ucraina ar fi pierdut războiul cu mult timp în urmă. Europenii au renunțat la prea multe capacități militare în ultimii ani, bazându-se pur și simplu pe SUA. Cu Joe Biden președinte, alianța transatlantică ține, dar îmi fac griji pentru ce se va întâmpla după președinția sa. Toți europenii trebuie acum să-și facă temele și să-și lase contribuțiile la arhitectura europeană de securitate să crească.”
Deși Wüstner nu precizează explicit, din declarația sa rezultă că Rusia ar miza pe prelungirea războiului suficient de mult, ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se diminueze substanțial, ca urmare a schimbării puterii de la Washington.
În noul context de securitate, Wüstner trage un semnal de alarmă privind capacitatea Bundeswehrului de a-și îndeplini misiunile de apărare pe viitor.
”În prezent (Bundeswehrul) îndeplinește mandatele atribuite, dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce va trebui să aducem în NATO pe viitor. Au apărut alte lacune din cauza livrărilor numeroase, dar corecte, de materiale către Ucraina. Mă îndoiesc că ne putem îndeplini angajamentele față de NATO din 2025, dacă nu accelerăm în cele din urmă. Germania a promis aproximativ 60 de avioane, 20 de nave, 20.000 de soldați și 7.000 de vehicule.”
La ritmul actual de înzestrare, Germania nu poate nici măcar să refacă nivelul avut înainte de începerea furnizării de sprijin pentru Ucraina, precizează Wüstner.
„E încă mult prea lent. Până în prezent, nu am comandat nici măcar un singur obuzier autopropulsat în locul celor predate Ucrainei anul trecut și nici noi de piese de schimb. Drept urmare, alte câteva dintre puținele noastre obuziere rămase sunt deja dezafectate și folosite pe post de piese de schimb. Rezultatul este că pregătirea operațională a trupelor de artilerie continuă să scadă datorită problemelor materiale. Cele 18 Leopard-2 pe care le predăm Ucrainei trebuie să fie și ele pregătite în următoarele câteva săptămâni. Din cele aproximativ 300 de tancuri Leopard din Bundeswehr, doar 30% sunt în prezent operaționale.”
Soluția pentru accelerarea înzestrării, nu stă doar în mâna Germaniei. Wüstner consideră că o planificare strategică la nivel european privind necesarul de armamente pentru următorii ani ar trebui să fie un prim pas care, să permită industriei de apărare să abordeze eficient problema dotării forțelor armate.
Presiune pe industrie. „Trebuie lunar să iasă de pe linia de producție 10 tancuri Leopard în loc de 3”
Transportul unui tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
„Germania trebuie să gândească din nou mai mare când vine vorba de armament. Avem nevoie de o planificare strategică coordonată la nivel european, în baza căreia industria să poată reveni la producția de serie. Va exista o redresare a producției doar dacă industria este informată într-un stadiu incipient de câte tancuri de luptă, muniție și arme va avea nevoie Bundeswehrul în următorii doi până la cinci ani și dacă se acordă garanții de cumpărare pentru acestea. Trebuie să fie posibil ca zece tancuri Leopard, în loc de trei, să iasă de pe linia de producție în fiecare lună.”
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, este bine văzut de militarii germani, dar există o anumită îngrijorare în ceea ce privește sprijinul pe care întregul guvern trebuie să-l acorde aspectelor privind apărarea, potrivit lui Wüstner.
„Noul ministru este bine primit de trupe. Limbaj clar, viziune clară, fără decizii pripite. Lucrează bine sub presiune. Cu toate acestea, mulți știu și că ministrul nu poate decide singur când vine vorba de probleme bugetare sau de proceduri legislative, el având nevoie de sprijinul întregului guvern federal. Și trupele sunt încă sceptice - prea des ceva a fost anunțat și nu a fost pus în aplicare. Boris Pistorius merită tot sprijinul, pentru că, chiar dacă unii încă nu vor să recunoască, trebuie să facem din nou mai mult pentru pace și libertate – tot din punct de vedere militar”.
Punctul de cotitură pentru Armata germană anunțat de cancelarul Scolz nu se vede încă
Soldații americani în portul Bremerhaven, Germania, ca parte a exercițiului Defender-Europe 20, 21 februarie 2020. Imagine: US Army.
Wüstner consideră că deși cancelarul Scholz a anunțat, acum un an, un punct de cotitură pentru Bundeswehr, până acum nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, dar scuză oarecum guvernul, fiind prea puțin timp pentru a se remarca o schimbare.
„De atunci, nimic nu s-a îmbunătățit vizibil pentru soldați, nefiind posibil într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă viteză. Este nevoie în această perioadă legislativă de o răsturnare adevărată, care să se simtă la trupe, în ceea ce privește dotarea, personalul și infrastructura, acesta ar fi un punct de cotitură.”
Fondurile de 100 de miliarde de euro promise anual forțelor armate germane sunt insuficiente, fiind nevoie de trei ori mai mult, apreciază Wüstner.
„Fiecare politician știe că 100 de miliarde nu sunt de ajuns. Comisarul pentru forțele armate a spus pe bună dreptate că Bundeswehrul are nevoie de 300 de miliarde de euro în viitor. Prin urmare, este important ca fondul special să fie implementat în acest an și ca bugetul apărării să crească cu aproximativ zece miliarde. În caz contrar, guvernul federal nu va putea să-și țină promisiunile față de Ucraina și NATO. Ar fi iresponsabil.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News