Următorul exercițiu major al NATO în Europa, “Air Defender 2023”, reprezintă cea mai mare mișcare transatlantică de forțe și mijloace aeriene efectuată de SUA pentru pregătire și primul exercițiu important al Finlandei ca țară membră a NATO.
Exercițiul va testa capacitatea Gărzii Naționale Aeriene a SUA de a-și desfășura și angaja rapid forțele, “similar cu ceea ce ar trebui să facă Statele Unite dacă războiul din Ucraina s-ar extinde în țările NATO”, după cum a declarat general-locotenentul Michael Loh, directorul Gărzii Naționale Aeriene americane.
SUA vor trimite aproximativ 100 de avioane în Germania pentru exercițiul de 10 zile din iunie, a precizat Loh în cadrul unei conferințe de presă. Exercițiul va include aeronave pe care SUA urmează să le retragă, cum ar fi A-10 și F-15C, precum și aeronave noi, cum ar fi F-35, F-16 modernizate și KC-46.
Șeful Forțelor Aeriene germane, generalul Ingo Gerhartz, a declarat că Finlanda va participa cu avioane de luptă F/A-18 Super Hornets, deoarece nu va începe să zboare cu F-35 „pentru câțiva ani”.
Exercițiul a fost planificat înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, a precizat Gerhartz. Întrebat dacă NATO a informat Rusia despre exercițiu, acest a declarat: „Nu trebuie să le trimitem o scrisoare pentru a-i informa” și a amintit că .obiectivul principal al manevrelor este să arate că alianța este capabilă să se apere. „NATO este o alianță pură defensivă, dar dacă cineva atacă o țară, ne atacă pe toți.”
Referitor la Finlanda, general-locotenentul Michael Loh a observat că alăturarea acesteia pe de o parte dublează granița NATO cu Rusia, dar pe de alta țara “aduce niște capabilități foarte, foarte mari” alianței. „Dacă te uiți la dimensiunea țării și la ceea ce au în țara lor, vezi că permit o angajare agilă de luptă. Au piste de aterizare aproape peste tot. Și le construiesc chiar pe drumuri și astfel au capacitatea de a prelua efortul.”
Oficialul militar american consideră că pe termen lung NATO, și Europa în particular, vor beneficia de o apărare mai flexibilă și de capacitatea de a avea capabilități pe deplin interoperabile pe câmpul de luptă. “Totul este despre descurajarea adversarilor, astfel încât să nu ajungem niciodată la război, și despre capacitatea noastră de a genera rapid puterea aeriană”, a conchis Loh.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News