Georgia. Cea mai mare demonstrație de la prăbușirea URSS. Reacția UE, paralizată de omul Budapestei în Comisia Europeană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Wikipedia
Sursă foto: Wikipedia

Legea privind influența străină numită „legea rusă” a fost aprobată marți de parlamentul georgian, în ciuda protestelor masive.

Parlamentul Georgiei a aprobat marți un proiect de lege controversat privind agenții străini, numit legea rusă, în ciuda săptămânilor de proteste masive. După vot, protestatarii au încercat să pătrundă în clădirea parlamentului. Cu toate acestea, după ce mulțimea a spart baricada din jurul clădirii, poliția a luat măsuri împotriva lor.

De asemenea, zeci de mii de protestatari au ieșit pe străzile din Tbilisi în weekend și la începutul săptămânii pentru a-și arăta opoziția față de legea controversată. Protestatarii au petrecut chiar noaptea în fața parlamentului și s-au ciocnit cu poliția, potrivit Reuters.

Reacțiile internaționale de protest au venit imediat.

Singura excepție: Uniunea Europeană, care întârzie să iasă cu o declarație oficială. Motivul este că UE are în rândurile sale propriul ”agent străin”, așa cum remarcă Politico. Astfel, după ce Ungaria a blocat o declarație comună a statelor membre, Planul B a fost ca comisarii responsabili cu afaceri externe și extindere, Borrell și Olivér Várhelyi, să emită un avertisment că noua lege a Georgiei o va îndepărta și mai mult de UE.  Dar Várhelyi, care este comisar din partea Ungariei, nu a fost de acord cu formularea.

 

Legea privind „agenții străini”, pe modelul Rusiei

 

Conform noului standard, ONG-urile și mass-media independente vor trebui să se înregistreze ca „agenți străini” dacă primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate. Criticii propunerii subliniază că o lege foarte asemănătoare este folosită de Kremlin pentru a-și combate oponenții, scrie BBC. De asemenea, se crede că aprobarea legii va distruge practic șansele Georgiei de a intra în Uniunea Europeană, care a acordat țării statutul de candidat în decembrie.

De aceea, în ultimele săptămâni, mii de oameni au manifestat în fața clădirii parlamentului georgian. Pe rețelele de socializare au ajuns și videoclipuri cu ciocniri violente între aceștia și poliția care a intervenit. După ce legea a trecut la vot, protestatarii din fața clădirii au început să spargă baricadele ridicate.

Protestatarii au reușit să treacă prin baricadă, însă poliția a intervenit ulterior împotriva lor. Ei au acționat atât de violent încât au existat speculații în rândul protestatarilor și politicienilor din opoziție că nu toți „bărbații în negru” aparțin de fapt poliției, după cum a raportat Sky News.

Analistul militar Michael Clarke a comparat-o cu cele care au izbucnit în Ucraina în 2013, când președintele de atunci Viktor Ianukovici s-a retras de la un acord cu UE. „Guvernul este hotărât să adopte această lege și să fie pro-rus. Aproximativ 80% din populație, care consideră că Georgia ar trebui să aibă un viitor european, par să fie împotriva acestui lucru”, a explicat el.

Violențe au avut loc și în timpul votului și în clădirea parlamentului, unde membrii opoziției s-au ciocnit cu membrii partidului de guvernământ Visul Georgian. Bătălia lor a fost transmisă în direct la televiziunea georgiană.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze de la partidul Visul Georgian a fost atacat fizic din cauza legii în prima lectură, când un politician de opoziție l-a lovit în față. Cu toate acestea, el nu a dat înapoi de la avertismentele sale că, dacă legea nu va fi adoptată, Georgia își va pierde suveranitatea și „va împărtăși cu ușurință soarta Ucrainei”. Nu a precizat exact ce soartă avea în minte.

Printre oponenții legii se numără și președintele țării, Salome Zurabishvili, care a promis să-i opună veto chiar înainte de vot. Cu toate acestea, Georgian Dream are suficienți membri în parlament pentru a trece peste vetoul prezidențial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel