„Propun: să punem capăt discuției despre liniile roșii”, a declarat Frederiksen într-un interviu acordat Bloomberg publicat la 23 septembrie, „și să nu amânăm ceea ce Ucraina are nevoie nu numai pentru a se apăra, ci și pentru a împinge Rusia în afara teritoriului ucrainean.
„Cea mai importantă linie roșie a fost deja depășită. Și a fost atunci când rușii au intrat în Ucraina”, a adăugat ea, ”Așa că nu voi accepta această poziție și nu voi permite niciodată nimănui din Rusia să decidă ce este corect să facă în NATO, în Europa sau în Ucraina''.
Oficialul danez a calificat drept o greșeală discutarea publică a așa-numitelor ''linii roșii ale lui Putin'', deoarece le oferă rușilor „un avantaj prea bună”. Ea a reamintit, de asemenea, că orice atacuri ale Ucrainei adânc în interiorul teritoriului Rusiei trebuie să fie efectuate în conformitate cu dreptul internațional.
„Din punctul nostru de vedere, al danezilor, nu lucrăm cu restricții”, a declarat Frederiksen într-un interviu acordat Bloomberg, ,,Cred că a fost o greșeală să discutăm public despre liniile roșii în timpul acestui război'', a argumentat prim-ministrul danez.
În același timp, ea a cerut să se renunțe la a vorbi despre Putin și să se vorbească despre Rusia ca țară în general, care lucrează din greu pentru a destabiliza „singura ordine mondială pe care o cunoaștem”.
Ucraina nu trebuie să lupte cu o mână legată la spate
„Dacă doriți să rezolvați situația războiului din Europa, nu puteți lucra cu aceste metode”, a spus ea. „Vă rog să nu vorbiți despre Putin, trebuie să vorbim despre Rusia”.
„Când vă uitați la comportamentul Rusiei, nu numai în Ucraina, ci și în Balcanii de Vest, când vă uitați la comportamentul său în Orientul Mijlociu, în Africa, în regiunea Sahel, văd că Rusia încearcă să destabilizeze această lume printr-o mulțime de activități diferite”, a explicat premierul danez.
Alexander Stubb a făcut un apel similar. „Fac apel la aliații noștri din Occident, inclusiv la Statele Unite, să permită Ucrainei să nu lupte cu o mână legată la spate și să ridice aceste restricții”, a declarat Stubb într-un amplu interviu acordat New York Times din Helsinki la 22 septembrie.
Liderul finlandez este programat să viziteze New York-ul în această săptămână, unde va susține un discurs la Adunarea Generală a ONU în numele tuturor țărilor nordice, relatează ziarul New York Times.
„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, începând cu finanțele, începând cu muniția, începând cu vehiculele și, de asemenea, permițând Ucrainei să folosească armele așa cum dorește, atât timp cât este în legitimă apărare și în conformitate cu normele internaționale”, a adăugat Stubb.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în prezent într-o vizită în Statele Unite, unde intenționează să își prezinte „planul de victorie” președintelui în exercițiu Joe Biden, precum și candidaților prezidențiali republican și democrat Donald Trump și, respectiv, Kamala Harris.
Apelurile lui Zelenski și ale liderilor occidentali exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra președintelui Biden pentru a permite Ucrainei să utilizeze arme americane - și, mai larg, occidentale - pentru a lovi în profunzime ținte legitime din Rusia. Până în prezent, Biden a fost extrem de precaut cu privire la posibilitatea unor astfel de atacuri, încercând să evite escaladarea în continuare a confruntării cu Rusia.
La rândul său, Stoltenberg a declarat într-un interviu acordat CNN: „Înțeleg pe deplin dorința Ucrainei de a avea cât mai puține restricții”.
„Există mai puține restricții acum decât în urmă cu câteva luni, și asta este corect”, a adăugat el.
„Cheia este să permitem Ucrainei să ducă acest război fără restricții, iar tot ce urmează după aceea este secundar”, a declarat Stubb pentru The New York Times: ”Cu cât permitem mai mult Ucrainei să opereze, cu atât mai repede putem ajunge la discuții de pace''.
Stoltenberg, într-un discurs susținut săptămâna trecută la German Marshall Fund of the United States, a declarat: „Paradoxul este că, cu cât putem livra mai multe arme Ucrainei, cu atât este mai probabil să obținem pacea și să punem capăt războiului. Și cu cât sprijinul nostru militar pe termen lung este mai fiabil, cu atât mai repede se va încheia războiul”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News