Dronele kamikaze iraniene utilizate de forțele ruse reprezintă o amenințare reală la adresa obiectivelor militare și civile ucrainene. Se pare că Teheranul a livrat până acum Rusiei peste o mie de astfel de drone care provoacă pagube importante Ucrainei.
Ucraina a început să primească sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, NASAMS și S-300 (ultimele, din epoca sovietică). Toate pot intercepta rachetele de croazieră lansate de armata rusă, dar se descurcă greu cu dronele.
Zburând la altitudini joase și evitând radarele, dronele sunt în mare parte doborâte de tunurile antiaeriene, însă, potrivit generalului Serhi Naev, dronele iraniene de tip Shahed sunt echipamente care pot fi neutralizate relativ ușor cu ajutorul mitralierelor de calibru mare.
Foto: Forțele armate ale Ucrainei
”Dronele Shahed sunt ținte care se deplasează cu viteză mică, iar pentru a le învinge este suficient să folosești mitraliere de calibru mare, care sunt mai eficiente”, spune Naev.
Rușii realizează limitările dronelor și apelează la o serie de tactici, prin care să dezorienteze apărarea antiaeriană ucraineană și să crească rata de eficacitate a echipamentelor iraniene.
”În consecință, pentru a evita daunele și pentru a-și îndeplini sarcina, rușii schimbă în mod constant rutele (dronelor kamikaze n.r.). Uneori zboară în cerc, intră dintr-o parte, zboară pe lângă, apoi se întorc din nou. Adică încearcă în mod constant să evite mijloacele noastre de apărare aeriană”, se arată în postarea comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei.
Antidotul perfect - sistemele Gepard
Naev a menționat că, datorită partenerilor, apărarea antiaeriană ucraineană este în continuă creștere.
Înțelegem că nu vom putea acoperi fiecare metru pătrat. Dar încercăm să plasăm grupuri mobile de foc și sisteme de apărare antiaeriană la distanțe atât de adecvate încât să ne putem acoperi și să ne asigurăm reciproc”, a scris el.
Potrivit unui raport realizat de think-tank-ul RUSI (Royal United Services Institute), sistemul antiaerian autopropulsat german Gepard este ''antidotul perfect'' în lupta cu dronele Shehed și Lancet.
Limitarea majoră pentru Armata ucraineană o reprezintă numărul relativ redus, raportat la teritoriu, al sistemelor Gepard livrate în Ucraina. Aceste sisteme au fost promise și parțial livrate Ucrainei de către Germania. Au fost promise 50 de unități, iar 30 sunt în prezent în dotarea forţelor armate ucrainene. Cel mai probabil, Berlinul va livra Kievului restul de 20 de unități în următoarele luni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News