România caută să compenseze bateria antiaeriană donată Ucrainei. Iohannis: Dorim un Patriot la schimb, dar cred că vom primi și sisteme livrate mai repede

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator Patriot aflat în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: DefenseRomania
Lansator Patriot aflat în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: DefenseRomania

Președintele Iohannis a declarat la Washington că România negociază un alt sistem Patriot, în locul celui donat Ucrainei.

România este printre cele cinci state care vor trimite câte un sistem antiaerian în Ucraina. Țara noastră, alături de Statele Unite, Germania și Olanda (care a reușit să compună un sistem din elemente aflate în dotarea armatei sale, dar și de la parteneri) vor trimite Ucrainei baterii Patriot. Italia a fost de acord să furnizeze un al doilea sistem Samp/T (MAMBA), similar Patriotului.

Aflat la Washington, Președintele a remarcat rolul critic pe care Ucraina îl joacă pentru asigurarea securității europene.

"Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot - pentru că putem şi pentru că considerăm că aşa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani", a declarat Iohannis într-un briefing de presă pentru jurnalişti români.

Klaus Iohanis a vorbit și despre soluțiile Armatei Române în vederea înlocuirii bateriei Patriot transferate Ucrainei.

 

Pe masă sunt mai multe scenarii

 

Armata României probabil va primi un alt sistem Patriot. De asemenea, așa cum anticipa și DefenseRomania, țara noastră ar putea primi un fel de ”pachet compensatoriu”.

Președintele mai arată că, până la venirea bateriei Patriot, ar putea fi dislocate mai rapid și alte tipuri de sisteme antiaeriene, care vor asigura o protecție adecvată a teritoriului României.

"În CSAT am discutat acum câteva zile in extenso această chestiune şi am dat un mandat ministrului apărării şi se negociază, iar dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim recompensaţi rezonabil", a mai explicat preşedintele român.

Amintim că, după transferul unui sistem antiaerian promis Ucrainei, Armata României va deține 3 baterii Patriot operaționale, din care 2 sisteme sunt deja operaționalizate, „gata de luptă”.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel