Ce va însemna Trump 2.0 pentru Europa

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Divizia 1 de infanterie, descarcă tancurile americane M1A1 Abrams - necesare antrenării Forțelor Armate ale Ucrainei - la Grafenwoehr, Germania, 14 mai 2023 / Christian Carrillo, defense.gov
Divizia 1 de infanterie, descarcă tancurile americane M1A1 Abrams - necesare antrenării Forțelor Armate ale Ucrainei - la Grafenwoehr, Germania, 14 mai 2023 / Christian Carrillo, defense.gov

Oficialii europeni s-au grăbit să-l felicite pe Donald Trump după victoria sa în cursa pentru Casa Albă.

„America s-a întors”, spunea Joe Biden, acum aproape 4 ani,  la Conferința de Securitate de la München, președintele american anunțând atunci că Statele Unite abandonează programul America First. Acum se pare că ne-am întors de unde am plecat.

Capitalele europene trebuie să lucreze din nou cu un președinte american care vrea revenirea la principiul „America First”, care are ca prioritate nr. 1 contracararea Chinei, care este nemulțumit de bugetele de apărare alocate de europeni, care a promis pace în 24 de ore în Ucraina - și care vrea să negocieze mai dur Acordul de Liber Schimb cu UE.

Potrivit FT, oficialii UE au spus că, indiferent de câștigătorul alegerilor pentru Casa Albă, Bruxelles-ul va încerca să dezvolte relația transatlantică, dar în paralel să scadă dependența de SUA.

Trump a amenințat că va impune un tarif suplimentar, de 10%, statelor europene, spunând totodată că Uniunea Europeană ar trebui să „plătească un preț mare” pentru că nu cumpără suficiente bunuri americane, notează CNBC.

Comerțul cu Statele Unite este esențial pentru UE. Cele două maluri ale Atlanticului au  cea mai mare relație bilaterală de comerț și investiții din lume , care a atins un maxim istoric de 1,2 trilioane de euro (1,29 trilioane de dolari) în 2021, potrivit datelor Comisiei Europene, iar orice tarif suplimentar ar putea exercita o presiune suplimentară asupra economiei UE, deja greu-încercată de cei 3 ani de război de la granițele sale.

La rândul său, publicația Politico face o analiză a principalelor domenii care vor fi influențate major de victoria lui Trump. 

 

Apărare

Potrivit Politico, Europa se va putea baza mai puțin pe SUA pentru apărare și securitate. Donald Trump a amenințat în timpul primului său mandat că va părăsi NATO și a spus în repetate rânduri, în timpul campaniei, că Washingtonul nu va veni în salvarea aliaților care nu investesc suficient în armata lor în cazul unei agresiuni ruse. 

Tot răul spre bine, spune publicația citată. Asta pentru că atitudinea lui Turmp va forța guvernele europene să colaboraeze mai strâns și să ia decizii îndrăznețe, cum ar fi acordul de a finanțare comună pentru a stimula industria de apărare a blocului. Franța ar putea reînvia discuțiile privind aspectul european al doctrinei sale nucleare, în timp ce Bruxelles-ul și Londra ar putea accelera discuțiile pentru un acord de apărare și securitate. Majoritatea țărilor ar crește probabil cheltuielile pentru apărare cât mai mult posibil. 

Pe de altă parte, vedem deja  cum capitalele europene se întrec în a obține binecuvântarea viitoarei administrații Trump pentru a se asigura că Washingtonul rămâne interesat de securitatea lor. Cum? Păi prin creșterea și mai multor achiziții de arme fabricate în SUA, în timp ce Comisia Europeană încearcă să stimuleze țările UE să cumpara local. 

Stars and Stripes notează că, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă va transforma probabil misiunea armatei americane în Europa, va modifica relația cu NATO și va da peste cap întreaga strategie a Pentagonului de a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault) 

De asemenea, Trump va intensifica presiunea asupra aliaților din Europa pentru a crește cheltuielile pentru apărare și pentru a se pregăti să preia cea mai mare parte a sarcinii de securitate de pe continent.

”Ar putea fi reînviat și planul lui Trump de a trimite Regimentul 2 de Cavalerie din Vilseck, Germania, și de a muta EUCOM la Mons, Belgia, printre alte mișcări. Alte posibilități au inclus reducerea sau eliminarea rotațiilor brigăzilor de tancuri și a altor unități care au întărit flancul estic al NATO în ultimii 10 ani”, arată analiza.

Orașul Vilseck din Bavaria, găzduiește o importantă bază militară americană. Aceasta este una dintre locațiile cheie ale Armatei SUA în Europa, fiind folosită pentru operațiuni, exerciții militare și ca punct strategic pentru forțele NATO. Vilseck face parte din Garnizoana Grafenwöhr, una dintre cele mai mari baze americane din Europa, folosită adesea pentru exerciții și coordonare în cadrul NATO.

Revenind la materialul din Politico, publicația crede că orice distanțare a SUA de NATO sub Trump ar putea afecta, de asemenea, capacitățile cibernetice ale alianței occidentale și ar afecta eforturile globale de securitate pe relația cu SUA-NATO.

În domeniul tehnologiei, Trump s-ar putea retrage din parteneriatele tehnologice cu UE, riscând să rupă coordonarea în domeniul inteligenței artificiale și semiconductorilor.

 

Comerț și concurență

 

Planul lui Trump „America First” include tarife mari pentru importuri, în special din China, pentru a proteja locurile de muncă din SUA, accentuând și mai mult preocupările legate de securitatea națională.

Politica sa „America First” ar putea intensifica disputele cu UE, care ar putea accelera eforturile europene de a deveni mai independenți de companiile americane.

În același timp, Trump dorește o implicare mai mare a Casei Albe în politicile Rezervei Federale, fapt care ar putea destabiliza piețele internaționale și întări dolarul în detrimentul altor monede.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel