Ce trebuie să învățăm din complicatul drum al Turciei către Eurofighter. Încă scrie „drum închis” în germană pe ușa care duce la Eurofighter

Costea Cătălin |
Data publicării:

Situația creată în jurul achiziționării de către Turcia a aeronavei europene Eurofighter Typhoon arată, printre altele, că avantajul producției în comun a unui avion ajunge în anumite circumstanțe să devină o problemă când vine vorba de vânzarea către o terță parte, chiar dacă aceasta din urmă este o țară aliată. Aceasta este una din lecțiile ce trebuie învățate din tentativa fără sfârșit a Turciei de a achiziționa avioane europene.

În urmă cu aproximativ doi ani, Turcia a inițiat discuțiile cu țările participante la consorțiul Eurofighter - Regatul Unit, Germania, Spania și Italia. În timp ce Regatul Unit și Spania și-au arătat imediat sprijinul pentru livrarea aeronavelor, Italia a adoptat o poziție relativ neutră, iar Germania s-a opus acordului.

Acum, oficialii turci din domeniul apărării afirmă că rezistența declarată a Germaniei față de transferurile de avioane Eurofighter Typhoon către Turcia nu are niciun impact asupra discuțiilor actuale de achiziție.

Mai mult, informațiile conform cărora Germania împiedică Turcia să cumpere cele peste 30 de avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon au fost respinse de Ministerul Apărării Naționale din Turcia.

 

Germania încă rămâne un obstacol în calea achiziției de Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon britanic. Foto: Royal Air Force

Răspunzând la întrebările presei, surse din cadrul Ministerului Apărării din Turcia au declarat că „negocierile privind vânzarea aeronavelor Eurofighter Typhoon sunt în curs de desfășurare cu Regatul Unit”.

„Nu am purtat nicio discuție cu Germania pe această temă. De la începutul procesului, nu am primit niciun feedback negativ din partea omologilor noștri din Regatul Unit. Procesul decurge conform planului, în coordonare cu oficialii din Regatul Unit și reprezentanții producătorului. În plus, evaluarea noastră internă a prețurilor este încă în desfășurare.”

Problema, determinată de îngrijorările legate de respectarea drepturilor omului și regresul democratic din Turcia, a generat creșterea tensiunilor politice dintre Berlin și Ankara. Mass-media germană a legat această poziție de tratamentul aplicat lui Ekrem İmamoğlu, liderul opoziției și actualul primar al Istanbulului.

Publicația germană „Handelsblatt” a relatat că guvernul de coaliție format din social-democrați și ecologiști a decis să oprească vânzarea din cauza climatului politic intern din Turcia. Ziarul a menționat că decizia a fost luată în ultimele zile de mandat ale administrației care se retrage. Guvernul german nu a negat informația.

Cu toate acestea, există indicii tot mai serioase că noua administrație germană ar putea adopta o poziție mai cooperantă în chestiuni de apărare cu Turcia. Între timp, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, al cărui nume a fost asociat pe parcurs cu presupusul veto german, a cerut el însuși Berlinului, prin intermediul rețelelor de socializare, să ridice blocajul asupra acordului.

 

Ankara vrea să echilibreze rapid situația regională

Rafale, Grecia. Sursă foto: Dassault Aviation

După eliminarea sa în 2019 din Programul F-35, din cauza achiziționării sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, Turcia a început să caute înlocuitori pentru aeronava o aeronavă avansată de luptă.

În paralel, Grecia a cumpărat aeronave Rafale franceze, precum și F-35 americane, schimbând astfel echilibrul regional al puterii aeriene.

În fața Comisiei pentru Buget și Planificare a Parlamentului Turc, în noiembrie 2023, ministrul Apărării, Yașar Güler, a anunțat că Turcia discută cu cele patru țări din cadrul Eurofighter pentru achiziționarea aeronavei europene, făcând publice pozițiile acestora, inclusiv opoziția Germaniei.

Însă, cancelarul Olaf Scholz, în timpul vizitei sale în Turcia, din octombrie 2024, a lăsat să se înțeleagă că Germania renunță la opoziția manifestată în ultimul an.

Vorbind la recepția Zilei Suveranității Naționale din 23 aprilie, ministrul Güler a declarat referitor la acest subiect că se înregistrează progrese în relația cu Marea Britanie, separând poziția Germaniei de cursul acordului. „Progresăm cu Regatul Unit, iar procesul continuă așa cum a început. Această chestiune nu privește Germania; interlocutorul nostru este Regatul Unit. Vom vedea cum se desfășoară. Pentru noi, totul continuă conform planului inițial”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel