Publicitate
În cadrul unui interviu acordat Radio România Actualități, comandorul Nicolae Crețu a vorbit despre provocarea logistică de la Baza Mihail Kogălniceanu, precizând totodată că una din cele două escadrile de F-16 Fighting Falcon pe care România le-a achiziționat din Norvegia va fi dislocată aici.
„Este vorba despre a treia escadrilă la nivel naţional şi a doua din acest al doilea contract. Această escadrilă este prevăzută să sosească la noi în bază în următorii ani, moment în care noi vom atinge nivelul de capabilitate operaţională finală”, precizează comandantul bazei, vorbind despre viitoarele F-16 care vor ajunge în țară.
„În plus, baza noastră funcţionează ca un hub integrator de forţe şi capabilităţi, atât naţionale, cât şi aliate sau partenere dislocate.
Vorbim despre elemente dislocate aici de statul francez, vorbim despre prezenţa americană tradiţională, pe care o cunoaştem de prezentă pe teritoriul naţional de atâta timp, apoi vorbim de forţele de întărire care au fost dislocate în primăvara anului trecut şi în vara anului trecut şi, desigur, trebuie să-i menţionăm şi pe partenerii noştri, pe aliaţii noştri italieni, care au dislocat un detaşament de poliţie aeriană”, mai precizează acesta.
Ce aeronave se află la Kogălniceanu. De la avioane de luptă la Eurofighter la o varietate de elicoptere americane, inclusiv de atac Apache
Avion de luptă Eurofighter Typhoon dislocat la Mihail Kogălniceanu. Foto: MApN
„Avem escadrila noastră de elicoptere, cu misiunile pe care le cunoaştem, apoi partenerii italieni sunt prezenţi cu aeronave EF-2000 Typhoon Eurofighter, ei fiind parte a misiunii NATO de "Enhanced Air Police". Sunt elicoptere de sprijin Black Hawk, UH-60, diferite versiuni. Apoi vorbim despre elicopterul de transport multi-misiune CH-47 şi elicopter de atac Apache”, arată comandorul Nicolae Crețu.
În plus, ocazional, o sumedenie de alte tipuri de avioane de supraveghere aeriană sau de război electronic operează periodic de pe Kogălniceanu, în funcţie de necesităţile operaţionale ale Alianţei.
Nicolae Creţu: Bineînţeles, toate aceste capabilităţi, întâi de toate, au nevoie de sprijin, sprijin de transport. Spre exemplu ele toate trebuiesc sprijinite pe lanţurile logistice, cu transport aerian, şi vorbim de toate tipurile de aeronave de transport aerian pe care aliaţii şi partenerii noştri le au în dotare, avioane aripă fixă de transport, apoi, vorbim de tot felul de capabilităţi care vin în sprijinul misiunilor pe care aceste unităţi le execută. Şi, cum aţi menţionat dumneavoastră, vorbim despre misiuni de supraveghere aeriană, vorbim de misiuni /.../ şi tot ceea ce este nevoie pentru ca misiunea de bază, cum am menţionat mai devreme, asalt aerian sau poliţie aeriană, să fie sprijinite. La nevoie, se face apel şi se execută punctual sprijin, în funcţie de nevoi şi de context./abranescu/ilapadat
Baza Mihail Kogălniceanu, foarte aproape de zone fierbinți precum Insula Șerpilor, Herson sau Crimeea
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu
Și, foarte important, baza este un hub, inclusiv logistic. Poziționarea Bazei Mihail Kogălniceanu e esențială, aflându-se la o distanță foarte mică de Insula Șerpilor, Herson și Crimeea.
„Noi ne aflăm într-un context de oportunitate, unde suntem nevoiţi să realizăm integrarea atât la nivelul planurilor, cât şi la nivelul serviciilor sau a capabilităţilor. Avem avantajul faptului că baza noastră aeriană, din perspectiva locaţiei, este foarte bine conectată la infrastructura terestră, la infrastructura de transport rutier, feroviar şi naval; şi acest lucru, combinat cu capabilităţile de integrare în arhitectura de transport aerian ne fac să fim o locaţie unde este foarte uşor să putem disloca trupe şi apoi să le putem integra în sistemul naţional de apărare, în funcţie de nevoile operaţionale. Practic, suntem elementul de acţiune al NATO poziţionat cel mai la est, cel mai aproape de graniţa de est a NATO.
Suntem practic capabilitatea NATO aflată cel mai în adâncime din acest punct de vedere. Ne aflăm la distanţă foarte mică de Insula Şerpilor, Herson, Crimeea, locuri foarte fierbinţi astăzi; şi, de asemenea, trebuie din nou să nu uităm faptul că baza noastră are o experienţă foarte mare în cooperarea cu celelalte state”, precizează comandantul Bazei.
„Cea mai mare provocare este tot acest set complet de elemente care trebuie integrate, pentru că vorbim de capabilităţi diferite, provenind din servicii diferite - forţe terestre, forţe aeriene, forţe navale, forţe pentru operaţii speciale. Pe deasupra, se suprapune şi nevoia de integrare din punct de vedere al legislaţiei, pentru că sunt capabilităţi care provin din state diferite”, a conchis comandorul Nicolae Creţu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News