Ce știm sigur e că nu Rusia a doborât F-16 ucrainean. Ipoteza unui „friendly fire”, avionul să fi fost doborât de un Patriot, nu e exclusă în SUA

Darius Muresan |
Data publicării:

Ucraina a înregistrat pierderea unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Din păcate pilotul a decedat în incident. Avionul a căzut în timpul unui atac masiv cu rachete al ocupantului rus asupra Ucrainei. 

DefenseRomania a explicat recent cum ucrainenii folosesc deja intens F-16 pentru apărarea aeriană, iar acesta este genul de rol în care acest avion de vânătoare excelează mult mai mult decât avioanele de vânătoare sovietice și chiar decât sistemele clasice de rachete sol-aer.

Avioanele F-16 oferă mai multe avantaje față de avioanele din era sovietică, în special în interceptarea rachetelor de croazieră, și este în mod surprinzător mai eficient decât sistemele clasice de apărare aeriană.

Era important de readus în discuție informația, în contextul în care F-ul căzut - primul ucrainean de altfel - era în aer în timpul unui atac masiv de rachete rusești lansate asupra Ucrainei. Cel mai probabil avionul participa la misiuni de interceptare a rachetelor ocupantului.

Pilotul era cunoscut în media, oferind mai multe informații. E vorba de Oleksei Mes, indicativ “Moonfish”, care a fost instruit la Arizona. „Moonfish” e cel care a detaliat primele impresii despre F-16 în perioada de antrenament și a făcut o comparație între MiG-29 și F-16, tranziție pe care a parcurs-o în State.

2. Pilotul uc... (moonfish_39380600.png)

Pilotul ucrainean „Moonfish”, oferind un interviu despre trecerea de pe MiG-29 pe F-16 Fighting Falcon. Photo source: Screeshot NATO 

Din păcate pilotul ucrainean a decedat. Informația a fost ulterior confirmată de Forțele Aeriene Ucrainene.

 

Ce știm sigur e că nu Rusia a doborât F-ul ucrainean. Există două variante, inclusiv „friendly fire”: Avionul F-16 să fi fost doborât de un sistem Patriot

 

Așa cum era de așteptat propaganda rusă a profitat de căderea primului F-16. Mai multe canale obscure de social media sau din presa de propagandă au anunțat „eliminarea” pilotului ucrainean de către Armata rusă sau distrugerea F-ului la sol. 

Ulterior, publicații ruse și agenții mai mari nu au mai alimentat acest scenariu. 

Ce e clar e că nu rușii au doborât avionul, dar el a căzut în timpului unui atac masiv rusesc, atac care viza infrastructură civilă și militară în Ucraina. 

Publicația americană The Wall Street Journal a fost cea care, citând un oficial american sub protecția anonimatului, a avansat scenariul unei erori de pilotaj, în ceea ce privește cauza prăbușirii avionului. E doar una dintre probabilități.

Însă un alt scenariu care a apărut tot mai des, inițial ca un zvon, ulterior ajuns și în conferințele de presă ale Pentagonului, e că avionul a fost doborât dintr-o eroare. Un așa-zis „friendly fire”, chiar de un sistem Patriot.

3. Pilot ucra... (pilot-ucrainean_47196300.jpg)

E greu de confirmat în acest moment oricare din cele două scenarii, o anchetă fiind în desfășurare. 

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă la Pentagon, Sabrina Singh, secretar adjunct de presă la Pentagon, nu a confirmat faptul că avionul F-16 a fost doborât de un sistem Patriot, dar nici nu a infirmat categoric această versiunea. Ea s-a rezumat să amintească că e o anchetă în desfășurare iar ea e coordonată momentan doar de partea ucraineană. 

„Din nou, nu pot confirma... (n.r. - lovirea F-ului ucrainean de către un Patriot) Am văzut aceste informații, dar pur și simplu nu pot confirma. Nu am acest nivel de informație momentan. Dacă pilotul ucrainean a fost ucis și doborât de „friendly fire”, nu pot intra în mai multe detalii. E o chestiune despre care ar trebui să vorbească ucrainenii. Statelor Unite nu li s-a cerut să participe la niciun fel de investigație pentru a analiza cauza acestui incident.

Rolul nostru în acest sens este să continuăm să antrenăm și să echipăm piloții ucraineni care vin aici pentru antrenamente (n.r. - pe F-16 Fighting Falcon). Însă când vine vorba de acest incident, și înțeleg frustrarea, din păcate nu am mai multe informații”, a declarat oficialul Pentagonului, potrivit transcriptului conferinței de presă, analizat de DefenseRomania.

CITEȘTE ȘI: Incident ciudat în Belarus: Un avion de luptă bielorus a doborât o dronă rusească Shahed care a pătruns în spațiul aerian al Belarusului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel