Ce știm despre noul submarin turc TCG Piri Reis care tocmai a intrat în serviciu. Turcii spun că e mult mai performant decât orice submarin al SUA, Rusiei sau Chinei

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, vizitând submarinul TCG Piri Reis, în ziua intrării navei în serviciu. Photo source: Ministerul Apărării din Turcia
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, vizitând submarinul TCG Piri Reis, în ziua intrării navei în serviciu. Photo source: Ministerul Apărării din Turcia

Pe data de 25 august a intrat în serviciu primul submarin produs de industria turcă, submarin din clasa Reis. Nava de altfel poartă numele clasei TCG Piri Reis.

La ceremonie a participat și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a lăudat realizarea industriei de apărare din Turcia. Ceremonia a avut loc în Muğla, sud-vestul Turciei.

TCG Piri Reis e primul submarin din 6 astfel de nave din clasa Reis pe care industria turcă plănuiește să le construiască. Submarinul a fost dezvoltat pe propulsie independentă de aer.

Intrarea sa în serviciu reprezintă un real succes pentru industria turcă care a investit enorm în ultimii ani, în proiecte majore precum portavioane ușoare, submarine sau Kaan - primul avion din generația a 5-a dezvoltat de turci.

Trebuie precizat că dacă în 2002 Turcia depindea de piața externă în proporție de 80% în ceea ce privește tehnica și tehnologia militară, azi procentul a ajuns la aproximativ doar 20%.

 

Ce știm de primul submarin turc TCG Piri Reis din clasa Reis. O realizare majoră a industriei turce, dar turcii ridică mult ștacheta și spun că e mai performant decât submarinele Rusiei, Chinei sau chiar SUA 

 

2. Lansarea s... (lansarea_submarinului_tur_tcg_piri_reis_turcia_71442400.jpg)

În cadrul ceremoniei declarațiile despre performanța TCG Piri Reis au fost făcute chiar de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Submarinele sunt principalele elemente strategice ale forțelor noastre navale. TCG Piri Reis, care a intrat în serviciu azi, este primul din cele 6 astfel de submarine cu propulsie independentă de aer. (...) Submarinele noastre din clasa Reis sunt echipate cu tehnologii mult mai avansate decât cele din clasele omolog din întreaga lume. Submarinul TCG Piri Reis este capabil să stea în imersiune pentru o perioadă lungă de timp”, a punctat Erdogan, citat de publicația turcă Daily Sabah.

Președintele turc nu a oferit date privind caracteristicile, sau timpul de a sta în imersiune. 

Reușita Turciei în materie de industrie de apărare e impresionantă, dar trebuie menționat că state precum Rusia au investit enorm în ultimii ani în dezvoltarea de submarine foarte performante - capitol la care rușii chiar excelează -. SUA de asemenea e un stat care construiește submarine performante iar China investește și ea masiv.

Erdogan a mai adăugat că Turcia va introduce în serviciu încă două submarine din clasa Reis în următorii doi ani, e vorba de Hizir Reis (2025) și Murat Reis (2026). Toate cele 6 submarine vor fi finalizate până în 2009.

Turcii își propun ca submarinele să fie integrate în totalitate cu armament produs autohton.

 

Câteva date tehnice despre TCG Piri Reis

 

3. -imagine fara descriere- (turcia-subarin-reis_21994100.png)

Clasa Reis, cu un deplasament de 1.860 de tone la suprafață și 2.013 de tone în imersiune, reprezintă un plus substanțial în rândul capabilităților submarine ale Turciei. Submarinele au o lungime de 67,6 metri, lățimea de 6,30 metri, pescajul de 5,8 metri, înălțimea de 13,1 metri excluzând periscoapele și prezintă un design care asigură un echilibru între agilitate și capacitățile operaționale și de luptă.

Propulsia acestor submarine este proiectată pentru misiuni subacvatice extinse, având un motor principal de 3.900 kW de la Siemens Permasyn. Configurație este îmbogățită cu două generatoare diesel, două baterii și două celule de combustibil de 120 kW de la Siemens, ceea ce indică tehnologia integrată de propulsie independentă de aer (AIP), îmbunătățind rezistența subacvatică și intervalul de funcționare.

Viteza operațională a acestor submarine este de 10 noduri atunci când ies la suprafață și crește până la 20 de noduri când sunt în imersiune. Raza de acțiune este de 12.000 de mile marine (22.000 km) la o viteză de 6 noduri (11 km/h), respectiv de 420 de mile marine (780 km) la 8 noduri (15 km/h), oferind un echilibru strategic de clandestinitate, viteză și arie operațională.

Echipajul este alcătuit din 27 de persoane cu posibilitatea primirii la bord a încă 11.Senzorii și sistemele de procesare, inclusiv sonarul ISUS 90-72 și sistemul pentru controlul armelor, împreună cu sistemul de lansare torpilă cu 8 tuburi de 533 mm și o varietate de torpile și rachete UGM-84 Sub-Harpoon, asigură clasei Reis capacitatea desfășurării unui spectru larg de misiuni specifice de luptă.

CITEȘTE ȘI: Turcia, de neoprit: După un avion de generația a 5-a, a început proiectarea unui portavion în adevăratul sens al cuvântului, peste TCG Anadolu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel