Ce știm despre M1R, cea mai nouă versiune a tancului TR-85. Bizonul românesc, cu noi sisteme inclusiv de armament, urmând modernizarea motorului și transmisiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: TR-85M1, sursă foto: Forțele Terestre Române
Foto: TR-85M1, sursă foto: Forțele Terestre Române

Uzina Mecanică București (UMB) a prezentat în cadrul expoziției BSDA 2024 care a avut loc în luna mai cea mai modernă versiune a tancului românesc TR-85 - M1R („R” - de la revitalizat). Versiunea aduce câteva îmbunătățiri prin integrarea unor sisteme de ultimă generație pe Bizonul românesc, inclusiv pe partea de armament.

Potrivit celor de la UMB modernizarea tancului TR-85M1 Bizonul este un proiect ambițios și complex care implică integrarea de noi sisteme de armament, senzori și tehnologii de comunicații, îmbunătățind performanța și eficiența tancurilor pe câmpul de luptă.

„Revitalizarea tancului românesc la UMB reprezintă o dovadă a competenței și expertizei inginerești românești, consolidând poziția țării noastre în industria de apărare regională”, anunță Uzina. 

Modernizarea la versiunea M1R vizează întreaga flotă de tancuri și are ca scop prelungirea perioadei de viață a TR-85M1 Bizonul.

 

Dar ce implică mai exact versiunea M1R? Sisteme noi de ultimă generație, urmând ca motoarele, transmisia și frânele să fie modernizate și ele în etapa viitoare

 

1. Tancul TR-... (tr-85m1r-bizonul_64270600.jpg)

Tancul TR-85M1R Bizonul, în cea mai nouă versiune „revitalizată”, prezentat la BSDA 2024. Photo source: Uzina Mecanică București

Publicația britanică Janes a dedicat un material între modernizării tancului TR-85M1, proces care are loc la Uzina Mecanică București. 

Astfel, modificările tancului includ modificările includ îmbunătățirea sistemului de stabilizare electrică a tunului la standardul SAE-85R, înlocuirea vizorului de noapte cu intensificarea imaginii în vizorul comandantului și a camerei termice în vizorul trăgătorului cu camere noi termice, echipamentele fiind furnizate de compania românească Pro Optica. 

Modificarea în versiunea M1R include și actualizarea sistemului de control al incendiului (FCS) la standardul digitalizat SCF Ciclop M-R. 

Bizonul are totodată noi sisteme de comunicații digitale furnizate de compania L3Harris Technologies, dar și un sistem de management al luptei (BMS) ce a fost furnizat de firma românească Interactive Systems.

Motorul și transmisia nu au fost înlocuite, însă ambele componente au fost revizuite și modificate în vederea modernizării. Modificările includ adăugarea unui preîncălzitor pentru a ajuta la pornirea motorului pe vreme rece, un sistem de monitorizare a motorului și un nou alternator, precum și înlocuirea sistemelor de frânare. Mai mult, este instalat un nou set de șenile din oțel căptușite cu cauciuc.

3. Tancul rom... (tr-85m1-bizonul-romania-copy_03853300.jpg)

Tancul românesc TR-85M1 Bizonul. Foto: DefenseRomania

Modernizarea se face de către industria românească de apărare prin Uzina Mecanică București (UMB).

UMB e implicată direct și în programul transportoarelor blindate 4x4 de tip Piranha 5, pe care le asamblează în România, în colaborare cu General Dynamics European Land Systems.

România a atribuit GDELS un acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha 5 şi a suportului logistic.

Ministerul Apărării din România a anunțat oficial suplimentarea programului Piranha 5 cu încă 150 de blindate. Informația a fost anunțată încă de la finalul anului 2022 de către DefenseRomania, dar nu era atunci oficială.

Revenind la tancuri, în prezent există un contract de achiziție semnat G2G (Guvern la Guvern) pentru 54 de tancuri americane Abrams, obiectivul fiind ca în viitor România să achiziționeze aproximativ 300 de tancuri. De semnalat că recent în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, au avut loc trageri demonstrative cu tancul coreean de luptă principal (MBT) K2 Black Panther.

4. Tancul M1A... (tanc-abrams-expus-la-bsda_04710100.jpeg)

Tancul M1A2 Abrams Sepv2, alături de un F-35, expuse în cadrul ediţiei de anul acesta a expoziţiei dedicate industriei de armament "Black Şea Defense, Aerospace and Security" (BSDA). Photo source: DefenseRomania

Însă chiar dacă se va alege achiziția de tancuri K2 în paralel cu Abrams americane, modernizarea Bizonului e esențială în contextul în care timpii de livrare și întregul program de achiziție se vor întinde pe o perioadă îndelungată de mai mulți ani iar versiunea modernizată a Bizonului poate asigura tranziția către Abrams și K2. Și, desigur, industria de apărare din România care a contribuit la modernizarea flotei TR-85M1 ar putea fi implicată și în viitoarele programe de achiziție a tancurilor moderne.

CITEȘTE ȘI: Turelele UT30 MK2 de pe Piranha 5 ale Armatei României vor fi produse în România, dar același model va echipa și mașina de luptă Redback

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel