Ce știm despre avioanele F-16 care vor ajunge în Ucraina. Ucrainenii vor lupta cu F-16, versiune identică cu a României

Darius Muresan |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

Epopeea F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina pare să fi ajuns la final. După luni lungi în care Ucraina a insistat și a presat Occidentul pentru a livra avione de luptă, Danemarca și Olanda au anunțat oficial că au primit „undă verde” din partea SUA pentru a livra avioane F-16 Ucrainei.

Ce știm până în prezent de această decizie istorică?

E greu de crezut că avioanele F-16 vor avea un impact major asupra războiului care se întinde deja de aproape 18 luni. Pregătirea piloților a început, dar procesul e unul complicat și complex. E nevoie de cel puțin 6 luni pentru operațiuni simple de zbor, și peste 1 an și jumătate pentru operațiuni de luptă.

Iar în cazul în care avioanele F-16 nu vor fi folosite la capacitatea lor maximă de către ucraineni, transferul lor riscă să fie în zadar.

 

Ucraina va lupta cu F-16 în aceeași versiune cu avioanele deținute de România

 

2. Foto: F-16... (f-16-romania_14004100.jpg)

Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române

Ucrainenii au început deja pregătirea piloților. Însă cel puțin la fel de importantă va fi și infrastructura și pregătirea tehnicienilor de la sol. În primă fază pregătirea va avea loc în Danemarca, urmând ca mai apoi, așa cum a confirmat și președintele român Klaus Iohannis, în România să fie ridicat un hub de F-16 care va deservi pregătirii piloților ucraineni, aliați și, foarte important, români.

Ucraina va primi 61 de avioane F-16 Fighting Falcon. Dintre acestea 42 vor fi donate de Țările de Jos (Olanda) și 19 vor proveni din Danemarca.

Olanda nu a dorit să confirme cifra, dar a făcut-o în schimb președintele ucrainean. Volodimir Zelenski.

Olandezii au achiziționat o flotă de 213 F-16, începând cu 1979, iar avioanele originale F-16A/B au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM/BM.

Prin programul de modernizare MLU au trecut și cele 49 de avioane F-16 ale României. Cele 17 achiziționate din Portugalia și care se află deja în dotarea Armatei noastre, dar și cele 32 de avioane achiziționate din Norvegia care urmează să ajungă.

Interesant e că România, înainte de a achiziționa cele 32 de avioane F-16 AM/BM din Norvegia, s-a interesat și de F-urile AM/BM olandeze.

În ceea ce privește Danemarca, situația e identică. Danezii au cumpărat de-a lungul timpului 77 de avioane F-16A/B iar 48 dintre ele au fost modernizate prin programul MLU. Copenhaga plănuia să păstreze avioanele în serviciu până prin 2025.

Țările nordice care au operat cândva F-16 versiuni similare înlocuiesc avioanele cu F-35. 

România și Ucraina vor opera F-16 în versiuni identice. Țara noastră folosește avioanele ca o perioadă de tranzit către F-35. În aceste zile în Parlament a fost trimisă cererea de aprobare pentru achiziția a 32 de avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II. Prețul estimativ este de 6.5 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Soluție de viitor pentru România? Avioane F-16 MLU versiune aflată și în dotarea României, modernizate la Block 70 Viper la OGMA în Portugalia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel