Ce soluții are Putin pentru a opri ofensiva ucraineană de pe teritoriul Federației Ruse

Vladimir Putin, la ceremonia de semnare a Ordinului executiv privind aprobarea doctrinei navale a Federației Ruse 2022 / Kremlin.ru
Vladimir Putin, la ceremonia de semnare a Ordinului executiv privind aprobarea doctrinei navale a Federației Ruse 2022 / Kremlin.ru

Operațiunea Forțelor ucrainene în regiunea Kursk l-a pus pe Putin într-o situație delicată. Nu numai că aceasta este o lovitură puternică pentru imaginea liderului de la Kremlin, dar situația arată că Moscova nu are suficiente forțe în regiunile de graniță, capabile să oprească unitățile ucrainene.

Surse de informații americane confirmă pentru The Wall Street Journal că Rusia a decis să-și retragă o parte din unitățile de pe câmpul de luptă ucrainean deoarece acestea nu au un număr suficient de oameni, așa că se speculează o posibilă nouă mobilizare. Dacă știrea se va dovedi corectă, manevra ucraineană ar ușura presiunea agresorului asupra unor părți ale câmpului de luptă, ceea ce ar adăuga valoare acțiunii Kievului.

Cu toate acestea, se pare că Rusia transferă în regiunea Kursk unități din spatele frontului, dacă e să dăm crezare declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale ucrainene, Ruslan Muziciuk.

Potrivit acestuia, în ciuda situației din regiunea Kursk, rușii nu reduc ritmul ofensivei și activitatea acțiunilor de asalt de pe teritoriul Ucrainei. „Când transferă unități la Kursk, inamicul folosește în primul rând unități din spate și rezerve”, a menționat Muziciuk.

Kievul afirmă că operațiunea și-a îndeplinit obiectivul principal, a împins trupele rusești la aproximativ 20 de kilometri în adâncime, slăbind astfel posibilitatea acestora de a ataca ținte civile din Ucraina și împiedicând activitățile logistice ale agresorilor.

 

Un nou val de mobilizare?

 

Potrivit publicației Bloomberg, pierderile Rusiei pe front sunt în prezent cele mai mari de la începutul invaziei la scară largă, ceea ce ar putea obliga Rusia să înceapă o nouă mobilizare care ar putea fi anunțată până la sfârșitul acestui an.

Interlocutorii Bloomberg apropiați de Kremlin și Ministerul Apărării al Federației Ruse au remarcat că armata rusă nu primește suficienți soldați noi pentru a „ține pasul” cu pierderile pe front, care sunt cele mai mari de la începutul invaziei din februarie 2022.

O analiză NV, care a discutat cu o serie de experți ucraineni, arată care sunt provocările cu care se confruntă Kremlinul.

1. Mobilizare mascată, ca până acum. Ocupantul plănuiește să-și mărească forțele în războiul Rusiei împotriva Ucrainei la aproape 700.000, arată Oleg Katkov, redactor-șef la Defense Express. „Ținând cont de pierderile zilnice ale inamicului de la mijlocul verii acestui an, au nevoie de aproximativ 300.000 de recruți”, spune expertul.

Cu toate acestea, o mobilizare mascată se desfășoară încă din 2023, notează Katkov.  ”Se semnează contracte, se plătesc stimulente. Funcționează pentru ei și, se pare, nu provoacă plângeri din partea populației”, continuă expertul, care face referire la voluntarii care merg pe front în schimbul unor sume de bani.

„Așadar, pentru implementarea planurilor inamicului de a-și mări grupul de luptă, sunt suficiente acele mecanisme care există deja în Federația Rusă”, rezumă redactorul șef al Defense Express.

2. O mobilizare forțată ar fi un dezastru pentru regimul din Rusia. Așa cum remarcă și Oleksandr Kovalenko, analist politico-militar al grupului Rezistența Informațională, ”La prima și cea mai bună ocazie, persoana mobilizată se va preda. Cel mai frapant exemplu din ultimele zile sunt recruții din regiunea Kursk”, subliniază expertul. „Într-o săptămână de ostilități, aproape 2.000 de prizonieri!”, mai adaugă acesta, deși numărul prizonierilor, invocat de expert, pare unul cam optimist.

3. Un alt obstacol în calea unei mobilizări generale este lipsa echipamentelor. ”Nu vor putea îndeplini sarcini de luptă și mai mulți dintre ei vor muri, așa că se vor preda și mai mult din cauza sentimentului de a fi alungați și a sentimentului de înfrângere”, este de părere expertul.

4. Mobilizarea forțată nu își va face simțite efectele decât după câteva luni, este de părere și analistul militar Yihal Levin. Prin urmare, Levin sugerează ca Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei să dezvolte un răspuns asimetric la o posibilă provocare sub forma unui alt val de mobilizare rusă și sfătuiește planificatorii ucraineni să acționeze similar cu modul de operare la Marea Neagră.

 

Cât mobilizează Rusia

 

În ultimul an, cel puțin 300 de mii de oameni au semnat un contract cu armata rusă pentru a participa la războiul cu Ucraina, potrivit datelor Ministerului rus al Apărării

Doar la Moscova, peste 26 de mii de oameni au semnat un contract cu Ministerul Apărării și au intrat în război cu Ucraina, a aflat publicația „Verstka” după ce a studiat statisticile de la Punctul Unificat de Selecție pentru servicii contractuale, de la o sursă din Primăria Moscovei.

Un amănunt interesant semnalat de publicația citată este că, deși centrul de recrutare din Moscova ar trebui să proceseze contracte pentru locuitorii capitalei, majoritatea voluntarilor care trec prin el sunt rezidenți în alte regiuni rusești, spune o sursă familiarizată cu modul în care se desfășoară recrutarea.

Moscoviții și locuitorii din regiunea Moscovei reprezintă mai puțin de 20% din toți soldații noi care trec prin punctul de selecție.

Alți 10% sunt cetățeni ai altor țări. „Acolo sunt chinezi, sârbi, brazilieni și egipteni, dar majoritatea, desigur, sunt cetățeni ai Uzbekistanului și Tadjikistanului”, spune interlocutorul publicației.

Restul de 70% sunt rușii din alte regiuni ale Federației, care vin la centrul din Moscova pentru că în capitală se acordă cele mai mari stimulente pentru voluntari.

„Aproximativ 90% dintre cei care semnează un contract sunt persoane cu probleme financiare. Într-un fel sau altul, finanțele sunt o parte importantă a întregii povești”, spune el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel