Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia.
Baza aeriană rusă Hmeimim din Siria, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia.

Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.

Armata rusă din Siria rămâne pe loc, baza aeriană Khmeimim (Hmeimim) și centrul logistic din Tartus continuă să funcționeze, notează presa rusă de propagandă.

După cum a explicat Nebenzya, atâta timp cât există un dialog, părțile intenționează să ajungă la o soluție care să se potrivească tuturor. Nimeni nu știe încă cum va arăta, dar negocierile continuă.

“Un dialog este în curs de desfășurare între Rusia și guvernul de tranziție. Știți că trimisul nostru special a vizitat Siria. De asemenea, președintele nostru a vorbit cu liderul perioadei de tranziție. Armata noastră este acolo unde a fost. Vorbim cu sirienii, cu actualul guvern sirian”, a spus diplomatul rus.

După abdicarea lui Bashar al-Assad și fuga sa la Moscova, așa-numita “opoziție” a venit la putere în Siria, formând un guvern de tranziție.

Rusia a redus o serie de baze de pe teritoriul sirian, retrăgându-și toate forțele spre Khmeimim și Tartus. După cum s-a raportat anterior, Uniunea Europeană a făcut o ofertă noilor autorități siriene de a elimina toate bazele rusești de pe teritoriul Siriei în schimbul recunoașterii și asistenței materiale. Cu toate acestea, Damascul nu a acceptat-o încă.

Înainte de aceasta, au existat informații că autoritățile siriene ar fi oferit Moscovei să-l extrădeze pe Bashar al-Assad în schimbul conservării bazelor militare. Rusia a refuzat această propunere.

Ce se va întâmpla cu punctul logistic al Marinei Ruse de la Tartus nu se știe încă cu certitudin, dar Rusia încearcă să ridice miza și anunță că este dispusă să investească 500 de milioane de dolari în portul sirian Tartus.

Imagine realizată pe 1 decembrie 2024 arată mai multe nave de război rusești ancorate la Tartus. Sursa foto: X/Planet Labs PBC.

Mai exact, vrea să construiască acolo un centru de cereale pentru a-și spori prezența pe piețele din Orientul Mijlociu, a declarat viceprim-ministrul Iuri Borisov, citat de agenția de știri Interfax.

Portul Tartus permitea Rusiei să monitorizeze activitățile NATO în Marea Mediterană și servea drept punct de lansare pentru desfășurarea Grupului Wagner în Africa. Cu Turcia restricționând accesul militar la strâmtoarea Bosfor, Tartus a oferit acces vital în Marea Mediterană, întărind prezența regională a Rusiei.

Deși baza Khmeimim (Hhmeimim) rămâne sub controlul strategic al Rusiei, o cantitate considerabilă de echipament militar rus a fost transferată către estul Libiei, unde autoritățile locale primesc sprijin rusesc de ani de zile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel