Ce se mai întâmplă pe Insula Șerpilor? Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă (Video)

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Jurnaliştii de la CNN au realizat recent un reportaj interesant privind situația actuală de pe Insula Șerpilor, locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare.

 

Potrivit unui militar ucrainean prezentat cu indicativul „Fortune”, rușii nu mai atacă în această parte a Ucrainei, însă ocazional, ei văd de departe nave de luptă rusești.

„Trebuie să fim de pază 24/7, așa că nu ne-am plictisit niciodată aici. Întotdeauna este ceva de făcut”, spune „Fortune” precizând că se asigură o observare circulară de pe întregul perimetru al insulei.

Youtube video image

Militarii aflați pe insulă sunt însă destul de izolați. Ei nu pot comunica cu familiile lor pentru a nu fi interceptați de ruși, iar tot din rațiuni de securitate ambarcațiunile folosite pentru aprovizionare sunt de dimensiuni reduse, ceea ce face ca transporturile să fie deseori anulate din cauza condițiilor meteorologice.

Referitor la revenirea ucrainenilor pe insulă, în iunie, unul dintre reprezentanții micii garnizoane de pe insulă, cu indicativul de apel „Shakespeare”, a declarat că cel mai mare efort a avut loc în mai, când s-a tras asupra pozițiilor rusești.

„Rușii au greșit crezând că nu putem ajunge la ei. Ei au crezut că nu îi putem lovi decât cu sistemele lansatoare de rachete, așa că s-au bazat pe sistemele antiaeriene de pe insulă. Au fost capabili să ne intercepteze rachetele, dar noi am folosit masiv lovituri de artilerie”, a declarat „Shakespeare”.

Acesta a readus în atenție creativitatea ucrainenilor care au folosit obuziere franceze CAESAR și  lansatoare de rachete multiple Grad aduse mai aproape de insulă prin instalarea pe barje. De asemenea se pare că în atacul masiv s-a încercat și folosirea obuzierelor autopropulsate Bohdana, cu raza de acțiune de 40 de kilometri, dar acestea „mai mult s-au stricat decât au tras”.

Referitor la condițiile dificile de lovire cu obuziere de pe mare, un rol determinant în precizia loviturilor prin indicarea țintei l-au avut dronele de cercetare.

„Shakespeare” declară că după recâștigarea controlului insulei și revenirea pe aceasta, ucrainenii au găsit “o groapă de gunoi nelocuită”.

Rușii au fugit în grabă, lăsând în urmă muniție și armament. Un sistem de apărare antiaeriană Тor-М2 aproape intact a rămas abandonat. „Dacă ar fi avut timp, l-ar fi aruncat în aer”, adaugă militar ucrainean.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel