Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?

Cătălin Costea |
Data publicării:
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website

La începutul anului 2025, exportul gazului rusesc în Europa a atins cote minime istorice. Ruta Yamal prin Polonia a fost oprită de Varșovia, acordul de tranzitare cu Ucraina a expirat, iar sistemul de gazoducte Nord Stream a fost paralizat după exploziile din 2022, când doar o ramură disponibilă a Nord Stream 2 a scăpat să nu fie complet secționată.

Dacă în 2021 Gazprom exporta până la 157 miliarde metri cubi de gaz în Europa, în 2024 a mai vândut doar 54 de miliarde de metri cubi, dintre care 17 miliarde erau tranzitate prin Ucraina, rută definitiv închisă în prezent.

Un moment de cotitură a părut să aibă loc la începutul acestui an, când instanța elvețiană care se ocupa de falimentul Nord Stream 2 Ag a decis brusc să amâne procedura de lichidare până în luna mai.

Potrivit Euractive, Curtea a citat posibilitatea ca „valoarea economică a companiei să se schimbe semnificativ” sub noua administrație americană și după schimbarea conducerii în Germania.

La scurt timp după aceea, Kremlinul a dat de înțeles că „ar fi interesat [de continuarea proiectului]” dacă SUA ar forța Europa să cumpere gaz rusesc. Și nu lipsesc investitorii americani care stau cu ochii pe conductele abandonate pe fundul Mării Baltice.

În Germania, în timp ce majoritatea partidelor rămân tăcute, unele voci proeminente au început să aducă vorba despre posibilitatea „revigorării” Nord Stream. Thomas Bareiß – un fost înalt oficial al Uniunii Creștin Democrate (CDU) – susține că „în condiții de pace, gazul poate curge din nou, de data aceasta sub controlul Statelor Unite”.

Cu toate acestea, majoritatea investitorilor germani sunt încă precauți, în timp ce Partidul Social Democrat (SPD) și Federația Germană a Industriei (BDI) se abțin să comenteze pe această temă.

Cu toate acestea, Susanne Nies - expert în energie la Institutul de Cercetare Helmholtz Zentrum - a avertizat: „Situația se poate schimba foarte repede”, estimând două scenarii care ar putea schimba situația.

Primul este cel în care Statele Unite cumpără gazul naturale de la Gazprom înainte de a-l trece granița ruso-ucraineană, apoi tranzitează “gazul american” prin sistemul ucrainean către Europa, iar cel de-al doilea vizează repornirea directă a Nord Stream 1 și Nord Stream 2 dacă se ajunge la restabilirea păcii.

Trebuie menționat totuși că, potrivit noilor reguli ale UE, Comisia Europeană are acum dreptul de a bloca acordurile legate de gazele naturale care intră în blocul comunitar. Prin urmare, decizia finală nu se află doar la Berlin, ci depinde și de acordul Bruxelles-ului.

Din punct de vedere tehnic, refacere  Nord Stream este dificilă, dar fezabilă. Van Den Beukel, expert la Institutul Olandez HCSS, a estimat costurile de reparație cuprinse între 600 de milioane și 1 miliard de euro.

După o serie de dispute contractuale, litigii și refuzuri ale Gazprom de a plăti sumele stabilite în cadrul arbitrajului internațional, încrederea dintre companiile energetice europene și cele ruse s-a prăbușit.

Este greu pentru orice investitor din Europa să îndrăznească să semneze un contract pe termen lung cu Gazprom în acest moment, consideră și Jack Sharples, expert de la Institutul de Studii Energetice din Oxford.

Imediat după izbucnirea conflictului ruso-ucrainean în 2022, ambasadorul Rusiei în UE a numit conductele Nord Stream „prințesa care doarme pe plaja baltică”. Mulți au crezut că au fost doar vorbe spuse ca să sune frumos, însă după ce instanța elvețiană a amânat lichidarea Nord Stream 2 Ag perspectiva trezirii  „frumuseții” nu mai este o ficțiune, ci capătă nuanțele unui joc geopolitic.

În acest sens, reamintim doar că, pe 11 aprilie, la cea mai recentă  întâlnire dintre oficialii americani și ucraineni administrația de la Washington a cerut controlul gazoductului cheie care trece prin Ucraina - renumitul gazoduct “Drujba” (“Prietenie”) care transporta gaz rusesc în Europa - ca parte a unei versiuni actualizate de „rambursare a datoriilor generate de furnizarea de armament”.

Cea mai recentă solicitare a SUA este și mai dură decât propunerea făcută în februarie, care include o cerință de transfer în SUA în valoare de 500 de miliarde de dolari. Acum, SUA solicită și controlul gazoductului pe întreg segmentul dintre orașul Sudzha (Rusia) până în orașul Ujgorod (Ucraina), aproape de granița UE și Slovacia.

Conducta Drujba, de peste 1.200 km, a fost construită în perioada sovietică și reprezenta una dintre principalele rute energetice ale Europei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel