Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Israelul a declarat sâmbătă că a lovit ținte militare din interiorul Iranului ca răspuns la atacurile iraniene anterioare, sporind din nou temerile că o confruntare de lungă durată dintre cele două armate puternice ar putea escalada într-un război regional total care ar atrage Statele Unite. Armata israeliană a declarat că a vizat facilitaţi militare iraniene unde sunt fabricate rachete și sisteme de apărare aeriană, dar a evitat infrastructura energetică critică, precum câmpurile petrolifere și instalațiile nucleare.

Iranul a părut să minimalizeze impactul atacului, susținând că apărarea sa aeriană a contracarat cu succes atacurile israeliene care au vizat în trei provincii - Teheran, Ilam și Khuzestan - și că pagubele au fost „limitate”.

Armata iraniană a declarat sâmbătă dimineață că doi soldați au fost uciși în urma atacurilor. Între timp, SUA au descris atacul drept „un exercițiu de autoapărare” care „a evitat în mod specific zonele populate și s-a concentrat exclusiv asupra țintelor militare”.

Israelul a promis că Iranul va plăti pentru atacul său masiv cu rachete de la 1 octombrie, în urma căruia aproximativ 200 de rachete au fost trase asupra Israelului, forțând populația din întreaga țară să se refugieze în adăposturi antiatomice. Timp de câteva săptămâni, liderii israelieni au deliberat cu privire la natura și amploarea unui astfel de răspuns.

 

Ce se va întâmpla în continuare?


O preocupare majoră legată de escaladarea militară este că Israelul și Iranul vor fi implicate într-un război la scară largă, care riscă să atragă în luptă SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului și cel mai mare furnizor de arme.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat că președintele Biden l-a „încurajat” săptămâna trecută pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune care ar „descuraja viitoarele atacuri împotriva Israelului”.

În ultimele săptămâni, SUA și alți aliați l-au îndemnat pe Netanyahu să dea dovadă de reținere și să evite lovirea activelor nucleare și petroliere ale Iranului.

Aliații SUA din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Qatar, și-au exprimat îngrijorări similare, deoarece un atac asupra instalațiilor petroliere iraniene ar putea crea efecte economice și de mediu negative pentru întreaga regiune, a declarat un diplomat arab pentru CNN.

Casa Albă a declarat că SUA „nu a participat la această operațiune” și a îndemnat „Iranul să înceteze atacurile asupra Israelului, astfel încât acest ciclu de lupte să se poată încheia fără o escaladare suplimentară”.

Abținându-se de la atacarea siturilor petroliere sau nucleare ale Iranului, Israelul a lăsat potențial loc pentru o dezescaladare. Dar nu este clar dacă Iranul va răspunde la acest ultim atac.

Principalul purtător de cuvânt militar al Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat după încheierea atacurilor că, dacă Iranul va începe „o nouă rundă de escaladare”, Israelul va fi „obligat să răspundă”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel