Ce se întâmplă cu cele patru corvete ale României? Urmează șapte zile decisive pentru programul „Corveta multifuncțională”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Dacă lucrurile păreau că vor decurge conform calendarului, programul s-a transformat într-o adevărată sagă. Contractul nu a fost încă semnat, iar situația de la Marea Neagră, unde România e un actor esențial, se înrăutățește pe zi ce trece.

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Cert e că lucrurile sunt dinamice.

În momentul de față, surse apropiate Parisului ne-au precizat că nu există probleme în Asocierea declarată câștigătoare iar discuțiile privind semnarea contractului decurg normal.

Pe de altă parte știm că MApN dorește să tranșeze situația dacă acordul nu va fi semnat până la finalul acestei luni, printr-o soluție radicală, anularea procedurii actuale.

În presă a fost avansat termenul de 31 ianuarie 2022. Informațiile noastre indică faptul că o decizie va fi luată până la 21 ianuarie 2022. Astfel, următoarea săptămână va fi decisivă pentru programul „Corveta multifuncțională”.

Un lucru rămâne însă sigur. În contextul situației actuale de la Marea Neagră, România - care e un punct cheie în regiune - și Forțele Navale Române au nevoie stringentă de tehnică militară modernă.

 

Francezii de la Naval Group au fost desemnați în 2019 câștigătorii programului „Corveta multifuncțională” și ar trebui să construiască patru corvete de tip Gowind 2500 pentru România 

 

2. Gowind 250... (gowind_2500_07895900.jpg)

Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

 

Potrivit Naval Group, transferul de tehnologie la care s-a angajat „va aduce beneficii întregii industrii navale românești pe termen lung; pe lângă SNC, mai multe companii românești vor fi subcontractate să lucreze atât pentru construirea corvetelor, cât și pentru întreținerea lor, pentru cel puțin 30 de ani”.

Ca posibile specificații tehnice, Gowind 2500 va fi o corvetă cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD. Corveta are un deplasament de 2.500 de tone, cu o lungime de 102 metri și 16 metri lățime. Poate atinge o viteză maximă de aproximativ 48 kilometri pe oră.

Corveta va putea transporta un elicopter și va dispune de un sistem de control al dronelor. În ceea ce privește armamentul, acesta va fi asigurat de MBDA, principalul dezvoltator de rachete din Europa. Acestea vor fi rachete anti-navă Exocet Block 3, amplasate pe părțile corvetei. În ceea ce privește sistemul anti-aerian, pe cele patru corvete Gowind 2500 ce vor fi operate de Forțele Navale Române, vor fi integrate sistemele VL Mica, dezvoltate tot de MBDA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel