Ce se întâmplă cu cele 6 avioane F-35 ale Turciei ce zac în hangare de șase ani și cum au ajuns americanii să ceară ei despăgubiri turcilor

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

Turcia a fost explusă din programul Joint Strike Fighter (JSF), program care a dat naștere celebrelor avioane de generația a 5-a americane F-35 Lightning II. Excluderea Turciei, care a contribuit cu peste 1.4 miliarde de dolari la program, a survenit pe fondul achiziției de sisteme rusești S-400, achiziție la care Ankara nu a vrut să renunțe.

Recent SUA au făcut câțiva pași importanți pentru îmbunătățirea relațiilor cu Turcia. În acest scop s-a deplasat în Turcia și Victoria Nuland, secretarul adjunct de stat al SUA. Așa cum a precizat săptămâna trecută și DefenseRomania, în materialul în care era analizată vizita Victoriei Nuland la Ankara, aceasta a făcut mai multe declarații importante privind cooperarea tehnico-militară dintre SUA și Turcia, inclusiv în ceea ce privește avioanele de luptă F-35, precizând că dacă Turcia va rezolva problema sistemelor rusești S-400, SUA vor reprimi cu brațele deschise Ankara în „familia F-35”.

 

Un scurt context: Excluderea Turciei din programul F-35 de către SUA

 

2. Foto: F-35... (2_17727000.jpg)

Foto: F-35, pe linia de producție / Lockheed Martin

SUA și-au motivat excluderea Turciei din programul F-35 din cauza riscului mare ca avioanele de producție americane să opereze împreună cu sisteme de producție rusească S-400.

Interesant e că americanii deja au produs 6 avioane de tip F-35 pentru Turcia, dar care nu au fost niciodată livrate.

Amintim că în 2019, Turcia a început să execute un acord privind achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care a fost semnat în 2017 în cadrul unui contract de 2,5 miliarde de dolari.

În pofida presiunii majore a Washingtonului, Ankara nu a renunțat la sistemele rusești, fiind astfel exclusă din programul F-35. O lovitură importantă pentru industria turcă care are nevoie urgent de avioane de luptă noi, în acest sens fiind discuții care s-au deblocat pentru 40 de avioane noi F-16 Fighting Falcon Block 70, în cea mai modernă versiune, și 79 de kituri de modernizare pentru F-urile turce actuale, tot la versiunea Block 70 Viper.

 

Ce se întâmplă cu cele 6 avioane F-35 produse de SUA pentru Turcia, avioane care zac de șase ani în hangare. Americanii .... cer despăgubiri

 

3. F-35, prog... (f-35-turcia_20211800.jpg)

Potrivit acordului, Turcia și-a exprimat intenția să achiziționeze nu mai puțin de 100 de avioane F-35, după ce a plasat oficial o comandă de 30 de avioane F-35 Lightning II.

Potrivit calendarului contractului, în 2018 ar fi trebuit livrate două avioane, în 2019 încă patru avioane F-35, iar în perioada 2020-2022 câte opt avioane. 

Primele 6 avioane au fost produse, dar niciodată livrate. Ulterior, după excluderea oficială a Turciei din F-35, decisă la finalul anului 2020 și începutul lui 2021, producția pentru turci a fost desigur suspendată.

Au existat zvonuri că avioanele Turciei vor fi livrate Greciei, aflată și ea în proces de achiziție a F-35. Cert e că până în prezent, de cinci-șase ani, cele 6 avioane F-35 produse pentru turci se află în hangarele americanilor. 

Avioanele trec printr-un proces lunar de întreținere și mentenanță. Care nu e deloc ieftin. Și, potrivit publicației Defence Security Asia, care citează publicația turcă Aydinlik, SUA au solicitat Turciei plata unor despăgubiri în valoare de 30 de milioane de dolari drept compenații pentru întreținerea tehnică a celor șase avioane ale Turciei, depozitate momentan în nordul SUA.

Solicitarea ar fi fost respinsă de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. 

De subliniat că Turcia compensații, acceptându-le inclusiv în prețul de achiziție al F-16, în contextul în care a investit peste 1.4 miliarde de dolari în programul F-35.

CITEȘTE ȘI: Anul în care România a bătut recordul. F-35 detronează Patriot și devine cel mai scump program din istoria Armatei României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel