Ce se întâmplă cu BTR-80A sovietice ale Ungariei după achiziția de Lynx. Primele blindate au ajuns deja la partenerii din Serbia

Nicolae Iordan |
Data publicării:
BTR-80A al Ungariei. Photo source: WIKIPEDI Admiralis-generalis-Aladeen
BTR-80A al Ungariei. Photo source: WIKIPEDI Admiralis-generalis-Aladeen

Serbia primește ultimele vehicule blindate pe roți BTR-80A de fabricație rusă, din cele 66 de unități achiziționate din Ungaria începând cu luna ianuarie a acestui an. Budapesta înlocuiește vechile blindate rusești cu noile vehicule de luptă pe șenile KF-41 Lynx produse de Rheinmetall în fabrica maghiară a companiei germane. 

Contractul, care consolidează relațiile strânse dintre Budapesta și Belgrad, a presupus livrarea a 26 de unități în ianuarie și a altor 40 între iunie și iulie, din cele 120 de vehicule aflate în serviciu în armata maghiară, dintre care aproximativ 50 vor rămâne în serviciu pentru moment.

Toate vehiculele vor fi supuse reviziei și modernizării înainte de a intra în serviciul Armatei Sârbe. Detaliile acordului nu au fost dezvăluite.

 

Cu blindatele BTR-80 URSS și-a rambursat datoria către Ungaria. Ungrurii trec la vehicule de luptă moderne Lynx  

 

Vehiculele BTR-80A au fost livrate Ungariei în perioada 1996-1999, pentru a rambursa datoria națională a URSS, și au fost modernizate între 2006 și 2010.

BTR-80A este o actualizare a predecesorului său BTR-80, cu o turelă cu un singur loc echipată cu un tun 2A72 de 30 mm și o mitralieră PKTM de 7,62 mm, precum și cu câte un lansator de grenade fumigene de 81 mm alimentate electric de fiecare parte a turelei. Pe lângă echipajul de doi oameni, poate găzdui o echipă de 8 infanteriști, este complet amfibie și atinge o viteză maximă pe drum de 80 km/h și o viteză de 9 km/h sub apă.

În 2022, Forțele Armate Sârbe aveau în înzestrare o flotă diversă de vehicule blindate, 46 BRDM-2 și 30 BRDM-2M. În plus, inventarul lor include 335 de vehicule de luptă de infanterie, printre care 320 de vehicule M-80, 3 M80AB1 și 12 Lazar-3. De asemenea, au 95 de transportoare blindate de personal, 44 pe șenile, 12 BTR-50 și 32 MT-LB, și 51 cu roți, 39 BOV-VP M-86 și 12 Lazar-3. Pe lângă aceste vehicule, sunt disponibile 25 de vehicule blindate BOV M16 Milos.

În ceea ce privește Ungaria, în septembrie 2020, Ministerul Apărării din Ungaria a atribuit companiei Rheinmetall un contract în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru a furniza vehicule de luptă pentru infanterie Lynx  în diferite versiuni, împreună cu produse și servicii conexe. 

2. Primul IFV... (ifv-lynx-uzina-din-ungaria_68884600.jpg)

Primul IFV Lynx produs în serie la uzina din Ungaria. Sursa foto: Rheinmetall.

În prima fază, Ungaria a primit 46 de vehicule Lynx fabricate în Germania, primul IFV fiind transferat armatei maghiare în octombrie 2022. Începând cu sfârșitul anului 2023, vehiculele Lynx rămase sunt produse în Ungaria de Rheinmetall Hungary Zrt., o companie mixtă deținută în comun de Rheinmetall (51%) și statul maghiar (49%).

Amintim că în urmă cu câteva zile, în orașul Zalaegerszeg din vestul Ungariei, a avut loc ceremonia de predare pentru primul vehicul de luptă al infanteriei Lynx KF41 produs în Ungaria. Vehiculele vor fi produse în filiala locală a producătorului german de arme Rheinmetall.

În total, Forțele Armate ungare vor primi 209 de platforme Lynx KF41, care vor fi produse în șapte variante.

În Zalaegerszeg, Rheinmetall operează cel mai modern centru de competență din lume pentru producția de vehicule blindate pe șenile, în special Lynx. Fabrica a fost deschisă în august 2023.

Șeful Reheinmetall Landsystem Björn Bernhard a confirmat că compania intenționează să producă alte tipuri de vehicule de luptă la fabrica maghiară. „Am deschis fabrica din Zalaegerszeg în urmă cu mai puțin de un an și acum vom produce aici cel mai modern vehicul de luptă din lume”, a spus el.

CITEȘTE ȘI: România vrea o linie proprie pentru muniția de 120 mm pentru Abrams, dar și 155 mm pentru K9. Doi giganți din industrie vor să se implice

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel