Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design, o companie românească de succes care activează în acest domeniu de nișă al infrastructurii militare, explică într-un interviu acordat DefenseRomania că aceasta „e o față mai puțin cunoscută a dezvoltării de capabilități militare”, dar „nevoia este clară”.
Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".
„A avea securitate e vital pentru orice demers civil, democratic. Educație, business, economie, dezvoltare, investitori. E nevoie de un mediu sigur”, precizează Cătălin Podaru.
„România s-a bucurat de mulți ani de pace, iar după integrarea în NATO și UE multe state au considerat această stare eternă iar nevoia de securitate nu există. Acum vedem clar că războiul e real”, subliniază directorul general al Leviatan Design.
În spatele F-16, Patriot sau HIMARS se află infrastructura militară specială care e fundamentală pentru securitatea României
Sistem Patriot sub comanda României. Sursă foto: Forțele Aeriene Române
Cătălin Podaru a vorbit și despre ceea ce presupune infrastructura militară pentru programele de înzestrare. Această componentă nu e doar esențială pentru securitatea unei țări, dar poate adăuga ani buni în operaționalizarea tehnicii militare moderne.
„Această dezvoltare a capabilităților implică existența facilităților de operare, exploatare, de mentenanță. Fie că vorbim de avioane F-16, poate în viitor de F-35. Fie că vorbim de infrastructură pentru rachete Patriot sau HIMARS. Toate aceste echipamente sofisticate implică la rândul lor și vin cu manuale de cerințe și specificații tehnice pentru clădirile unde ele sunt exploatate, reparate sau depozitate în cazul rachetelor.
Sunt cerințe speciale. Pentru ca ele să fie operaționale iar personalul pregătit să poată exploata tehnica militară e nevoie de aceste facilități, adică toate clădirile, partea de infrastructură, utilități, instalații speciale în care tehnica e depozitată și operată”, explică Cătălin Podaru, în interviul acordat DefenseRomania.
Tot acest proces are loc „pe parcursul normal de procedură de achiziții publice și pe fluxul normal de construcție cu tot ce înseamnă avizare și etape tehnologice de construcție.
„Realizarea lor e vitală în parcursul de implementare. De multe ori adaugă ani buni în plus până când anumite echipamente militare devin operaționale. De aceea e un obiectiv al nostru livrarea acestor proiecte cât mai repede la un nivel de calitate cât mai ridicat. E o importanță ce ține de securitatea României”, a conchis Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.
Puteți urmări în cele ce urmează integral interviul pe care Cătălin Podaru, CEO Leviatan Desgin, l-a acordat DefenseRomania:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News